22 mei 2010

Camilla Läckberg - Zeemeermin (2010)


Snoeiharde spanning


(Door Sonja de Jong)

En weer maakt Camilla Läckberg haar bijnaam, 'de koningin van de femi-crimi', waar. Ook Zeemeermin, haar zesde boek over schrijfster Erica Falck en politieman Patrik Hedstrom, is een smakelijke mix van bloedstollende spanning en allerlei herkenbaar familielief en -leed.

Als geen ander weet Läckberg haar personages indringend te beschrijven. Zelfs mensen die slechts even op een enkele bladzij opduiken, voorziet zij van een achtergrond, een eigen karakter. Maar waar dat bij andere schrijfsters al snel ontaardt in overbodig geleuter, vallen al die details bij Läckberg volkomen op hun plek. Ze verlenen het verhaal diepgang en maken dat je des te meer meeleeft. In de vijf eerdere boeken heb je Erica en Patrik al door en door leren kennen.

Het grote talent van Läckberg is echter dat zij ondanks die onmiskenbaar vrouwelijke toets toch snoeiharde spanning biedt. Zeemeermin houdt je tot de allerlaatste woorden aan je stoel gekluisterd. Hoofdpersoon is Christian, de plaatselijke bibliothecaris die dankzij Erica's bemiddeling een boek gepubliceerd heeft. Maar bij de feestelijke presentatie daarvan arriveert een bos bloemen met een luguber kaartje. Het blijkt niet het eerste levensteken van deze onbekende bedreiger. Niet alleen Christian, maar ook zijn vrienden Eric en Kenneth hebben al eerder dreigbrieven ontvangen. Als dan ook nog de vierde vriend, Magnus, vermoord wordt aangetroffen in het ijs, moet het volledige politieteam van het stadje Fjallbacka alle zeilen bijzetten om licht in het raadsel te brengen.

De gebeurtenissen volgen elkaar steeds sneller op. De briefschrijver blijkt tot gruwelijke daden in staat. En steeds opnieuw moet Patrik constateren dat hij voor een volkomen raadsel staat. Tot hij het boek van Christian leest en diens verborgen verleden draadje voor draadje ontrafelt. Heel slim stopt Läckberg in de laatste bladzijden een cliffhanger die je nu al weer doet uitkijken naar haar volgende boek.

Camilla Läckberg - Zeemeermin. Vertaling: Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel. Uitgeverij Anthos, 411 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Geen opmerkingen: