12 mei 2010

Michael Connelly - Tweede leven (2010)


Al achttien jaar eenzaam aan de top


(Door Arno Ruitenbeek)

Na een dag bijkomen van Michael Connelly's wurggreep, rest slechts de conclusie: hier komt niemand zelfs maar bij in de buurt. Zelfs al geven we ze een decennium de tijd. Zo standvastig, betrouwbaar, vasthoudend en sjagrijnig als Harry Bosch is geen enkele diender.

Ook op relatief onbekend terrein, Hongkong, weet de rechercheur uit Los Angeles zich prima te redden. Hij is in de voormalige Britse kolonie om de kidnappers van zijn dochter Maddie te zoeken.

Zij lijkt het slachtoffer te zijn geworden van Bosch' speurwerk thuis naar de moordenaar van een Chinese slijter. Onze held vermoedt dat een triade er achter zit. En ja dan weten we het wel: op lange misdaadtenen trappend en olifantesk het chefsporselein in de politiekast brekend, zoekt Hieronymus naar de oplossing van het probleem.

Lekker zijn de verwijzingen naar zijn eersteling, Tunnelrat, uit 1992 (achttien jaar staat Connelly dus al eenzaam aan de top!!). De nare ervaringen ondergronds in Vietnam met Charlie, resulterend in groot wantrouwen jegens Aziaten, doen de wanhopige zoektocht naar Maddie geen goed. De beklemmende finale roept om Miles Davis' Kind of blue.

Michael Connelly - Tweede leven. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij De Boekerij, 350 pag.

(Zie ook de recensie van Hans Knegtmans)

Geen opmerkingen: