31 mei 2010

Wordt verwacht 191 (nieuws, 2010)

DE OPVOLGER VAN 'THE GODFATHER'?

Voor wie al zo lang wacht op de opvolger van Mario Puzo's meesterwerk 'The Godfather': die schijnt er volgens uitgeverij Karakter nu echt aan te komen. 'De vader' van Vito Bruschini wordt zelfs een waardige opvolger genoemd. In september 2010 ligt-ie in de winkels.

'De vader' begint in 1920 in Salemi, een dorpje in het binnenland in de West-Siciliaanse provincie Trapani. Onder de boeren en herders, die in diepe ellende leven, heerst onvrede omdat de rijken zich over hun rug blijven verrijken. De wanhoop is zo groot dat een aantal van hen een toevlucht zoekt in de misdaad. Maar dan treedt prins Ferdinando Licata - bijgenaamd U Patri ('de Vader') - op de voorgrond en neemt het voor hen op. Voor de boeren is het een hart onder de riem dat een genereuze grootgrondbezitter hen wil beschermen. Maar in de jaren die volgen, steekt het fascisme zijn kop op; Salemi gaat, net als de rest van Sicilië, gebukt onder terreur en geweld.

Net als veel andere Sicilianen ziet de prins uiteindelijk geen andere uitweg dan Amerika, het laatste toevluchtsoord voor de tallozen die hopen op een betere toekomst. Al snel komt de prins in contact met Cosa Nostra, een gewelddadige organisatie die op basis van gehoorzaamheid en onvoorwaardelijke loyaliteit zowel binnen als buiten de VS opereert. In no time is hij Capo binnen de organisatie, waarvan ook Bontade, Genovese en Lucky Luciano deel uitmaken.

In de winter van 1942 werken de prins en Luciano een plan uit om het Amerikaanse leger clandestien op Sicilië te laten landen om het te bevrijden van het fascisme. Luciano legt hiervoor contacten met de grote Amerikaanse maffiabazen van Siciliaanse oorsprong en na moeizame onderhandelingen bereiken ze een akkoord.

Samen met de boerenknecht Saro Ragusa - die indertijd zijn grote liefde Lena op het eiland moest achterlaten - keert Lucky Luciano terug naar Sicilië om de lokale maffiabazen voor te bereiden en bij de bevolking goodwill te creëren voor de Amerikanen. Dan breekt de grote dag van de invasie aan: maar wat velen niet weten, is dat de maffia hierin een geraffineerde dubbelrol speelt, die uiteindelijk zijn macht definitief zal vestigen.

Een van de sensaties van de afgelopen Frankfurter Buchmesse was de thriller 'Il padrino del Padrini' van de Siciliaanse journalist en cineast Vito Bruschini (Rome, 1943) die internationaal veel aandacht trok. Het boek, waarvan inmiddels ook de filmrechten zijn verkocht, zal dit jaar in tien landen verschijnen. Voor 'De vader' kon Bruschini als eerste gebruik maken van een tot 2003 geheim gebleven document dat bewijst dat de sabotage van de Amerikaanse vliegtuigen en boten tijdens de landing op Sicilië het werk was van de Cosa Nostra en niet van de nazi's zoals tot nu toe werd aangenomen.

Andere nieuwe titels:

Loes den Hollander - 'Vluchtgedrag' (5 september 2010). De 'Tiende van Loes'. Kun je zwanger worden zonder bewust gevreeën te hebben? Het overkomt Lotte. En dit is nog maar het begin van een reeks gebeurtenissen die eerst hooguit vreemd zijn, maar later ongemakkelijk en ten slotte angstaanjagend worden.
Ton de Zeeuw - 'Aangebrand' (juni 2010). Thrillerdebuut van culinair journalist, die verhaalt over Cora Traarbach, de slechtste journalist van het land. Culinair recensent Nico Hak gaat bijna over zijn nek in haar restaurant. Cora zint op wraak als zijn bespreking ooit wordt gepubliceerd.
Andreas Eschbach - 'De koningsmaffia' (september 2010). Computergenie ontwikkelt een programma dat stemcomputers kan manipuleren. Dat programma vindt ook zijn weg naar Duitsland, waar ene Simon König een gooi doet naar de politieke macht. König wil koning van Duitsland worden.
Javier González - 'Navigatio' (juni 2010). Achter een muur in de kerk van een Castiliaans dorpje ontdekt men bij restauratiewerkzaamheden een Mariabeeld, een merkwaardig manuscript en het gemummificeerde lijk van een monnik.
David Ebershoff - 'Vrouw nummer 19' (september 2010). Het is 1875 en Ann Eliza Young is net gescheiden van haar machtige echtgenoot Brigham Young, leider van de mormoonse kerk. Ann Eliza wordt uit de gemeenschap gestoten en begint een kruistocht om een einde te maken aan de polygamie in de VS. Een tweede verhaallijn speelt zich af in het heden: er vindt een moord plaats binnen een polygame familie in Utah.

Geen opmerkingen: