30 mei 2010

Charles den Tex - Onmacht & Wachtwoord (2010)

Oerdegelijke dubbelslag


(Door Peter Kuijt)

Mørd en Dødslag, oftewel Meeslepende misdaadverhalen uit Scandinavië is het thema dat de Stichting CPNB in haar onmetelijke wijsheid heeft verzonnen voor Juni - Maand van het Spannende Boek. En dat zullen we weten ook. Media pakken uit over en boekhandelaren vullen hun winkels tot aan de nok met fjordenthrillers, knäckebrödmysteries en de ene na de andere trilogie uit landen waar de zon in de zomer niet onder wil gaan. Het lijkt wel alsof er alleen misdaadliteratuur uit Noord-Europa er nu toe doet.

Begrijpelijk dat Nederlandse thrillerschrijvers mopperen over de overvloedige aandacht voor hun vakbroeders en -zusters van wie de namen vaak een ø of een ö bevat. De auteurs van vaderlandse bodem komen er maar bekaaid vanaf op de Power of Plots, de avond waarmee de Maand van het Spannende Boek dinsdag 1 juni officieel van start gaat.

Je zou ook bijna vergeten dat de CPNB dit jaar wél een Nederlandse schrijver heeft benaderd om het geschenkboekje voor zijn rekening te nemen. En daarin heeft de boekpromotor wel een gelukkige hand van kiezen. Charles den Tex, drievoudig winnaar van de Gouden Strop, leverde met Onmacht een puik cadeau af.

Den Tex verhaalt in een tijdsbestek van 92 pagina's over een gezin dat gruwelijk ontspoort. De 35-jarige Ellen, een 'total MILF' volgens een vriend van haar zoon Bas, heeft al een tijdje een niet zo vlekkeloos verlopende relatie met haar man Victor. In welstand leeft het gezin langs elkaar heen. Ellen denkt Victor te plezieren door de routine in huis zo veel mogelijk in stand te houden, maar manlief ergert zich steeds meer aan haar zorgzame gedrag. Ook kan hij moeilijk opschieten met stiefzoon Bas, een computernerd die overal in huis cameraatjes ophangt en dat heel gewoon vindt. De irritaties over en weer leiden uiteindelijk tot een gruwelijk voorval. Op de spiegelende laminaatvloer eindigt een leven.

Onmacht' is compact van stijl, heeft fraaie dialogen en Den Tex kan over seks schrijven zonder dat het ergens ranzig wordt. Inclusief een onverwacht slot is dit een van de beste geschenkboekjes van de afgelopen jaren. De CPNB mag zich met deze geschenkauteur in haar handjes knijpen.Wachtwoord

Van Den Tex verscheen begin mei ook Wachtwoord, het vervolg op het fabelachtige CEL uit 2008 waarmee de auteur zijn derde Gouden Strop in de wacht sleepte. Ook in deze thriller duikt de soms wat naïeve communicatieadviseur Michael Bellicher in zaken waaraan een gezond mens zijn vingers niet aan zou willen branden.

In Wachtwoord is zijn vriendin, advocaat Guus van Donee uit CEL, spoorloos verdwenen. Van Donee die een celstraf had uit te zitten vanwege identiteitsdiefstal, blijkt al te zijn opgehaald als Bellicher bij de gevangenis komt om haar in zijn armen te sluiten.

Met hulp van Van Donees moeder, bedreven in het uitpeilen van aura's en het lezen van chakra's, een gepensioneerde hoerenmadam en Sterre, een lightversie van Stieg Larssons hacker Lisbeth Salander, weet Bellicher te achterhalen waar zijn vriendin uithangt: bij mensenhandelaren uit Oekraïne. Bellicher en zijn gelegenheidspartners reizen af naar Odessa, waar ze denken dat Van Donee verblijft, al dan niet tegen haar wil.

Den Tex heeft in Wachtwoord de soepele toon uit CEL te pakken. Maar deze laatste thriller is niet zo verrassend als zijn kafkaiaanse en beklemmende voorganger. Toch is deze misdaadroman te verkiezen boven al die spannende boeken waarop wel het etiketje literaire thriller is geplakt. Al is het alleen maar om die scène waarbij Viagra als martelinstrument wordt gebruikt en de lezer nog lang zal heugen.

Charles den Tex - Onmacht. Wordt in Juni - Maand van het Spannende Boek cadeau gedaan bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.
Charles den Tex - Wachtwoord. Uitgeverij De Geus, 345 pag., 21,90 euro

1 opmerking:

July zei

Gisteravond uw boekje `Onmacht`gelezen.
Bloedstollend spannend en
met veel flair geschreven!
Mijn complimenten!!

Hier enkele citaten die mij buitengemeen geraakt hebben in uw boek:

MILF Total blz.14(funny taalgebruik,erg amusant)

Zijn agressie bedwingen zijn LUST om haar te slaan.blz.20(uiterst herkenbaar)

Blips in een ruimte van terabyte. blz.28(geen idee wat het betekent,maar klinkt interesting)

Veel sneller dan zij of Rutger.blz 65 (ik dacht dat hier `haar` ipv `zij` moest staan,omdat het op een vergelijking gaat,maar weet dat niet zeker)

Sms antwoord krijgen midden in de nacht kan toch niet.
blz.80

`ÌCE`blz.84.(weer wat nieuws geleerd,lijkt mij amfitamine?)


Kortom een geweldig goed boek!
Thx voor het leesgenot!