19 mei 2010

Michael Connelly - Tweede leven (2010)


Harry Bosch: de interessantste speurder van het moment


(Door Hans Knegtmans)

Ignacio Ferras heeft het zwaar te verduren met zijn zeurende vrouw. Vaak verlaat hij voortijdig het politiebureau om haar te helpen met de zorg voor de pasgeboren tweeling. Zegt hij. Maar collega-rechercheur Harry Bosch weet wel beter. Sinds Ferras een schotwond opliep, is hij niet meer de oude. Eigenlijk zou hij overgeplaatst moeten worden naar een minder zware politie-eenheid, zoals verkeersovertredingen. Daarover hebben ze geregeld bonje.

Zo, de lezer weet waar hij aan toe is. Bosch laat zich geen knollen voor citroenen verkopen. Niet door Ferras en ook niet door rechercheur David Chu van de Asian Gang Unit, zijn gelegenheidspartner bij het onderzoek naar de moord op de Chinese eigenaar van een supermarkt. Dat Chu een handvol Chinese dialecten spreekt is allemaal goed en aardig, als maar duidelijk blijft wie de leiding heeft over het onderzoek.

De supermarkteigenaar droeg protectiegeld af aan een van de Chinese Triaden in LA. Die laat Bosch' arrestatie van een verdachte niet over haar kant gaan. Hij ontvangt op zijn telefoon een omineus videofilmpje met daarop zijn dertienjarige dochter. Maddie woont bij haar moeder in Hong Kong. Blijkbaar is zij gegijzeld bij wijze van represaille. Harry reist onmiddellijk af naar de Aziatische metropool. Daar helpen zijn vrouw en haar Chinese vriend hem bij zijn speurtocht.

In Hong Kong stuit hij op ernstiger problemen dan een verongelijkte Triade. En na zijn terugkeer in LA neemt ook de supermarktoverval een onverwachte wending. Met een ontknoping waar de lezer even bij moet slikken. Het is bijna een open deur, maar toch: Harry Bosch is de interessantste rechercheur van het moment. En Michael Connelly bewijst keer op keer dat hij zijn reputatie van beste Amerikaanse misdaadauteur volkomen verdient.

Michael Connelly - Tweede leven. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij De Boekerij, 350 pag.

(Bron: Het Parool, zie ook de recensie van Arno Ruitenbeek)

Geen opmerkingen: