05 mei 2010

Geluk en gezondheid (nieuws, 2010)

'DODELIJK PAPIER' VAN ASTER BERKHOF

De Vlaamse schrijver Aster Berkhof, die op 18 juni negentig jaar wordt, brengt morgen bij uitgeverij Houtekiet zijn honderdeneerste boek uit. De nieuwe misdaadroman heet 'Dodelijk Papier', over een moord in een anderszins rustig dorpje in de Ardennen.

Berkhof liet in een interview weten dat het zeker niet zijn laatste werk is. De man zit nog boordevol energie. ,,Ik streef niet naar een bepaald aantal boeken. Ik streef naar geluk en gezondheid. En schrijven bezorgt me dat.'' De auteur zegt niet de indruk te hebben dat hij trager wordt, maar wel dat er hem steeds minder tijd rest. Dat heeft als gevolg dat hij soberder en bondiger schrijft. ,,Ik weet immers dat ik zal moeten gaan in een niet zo verre toekomst.''

Aster Berkhof, pseudoniem van dr. Louis van den Bergh, studeerde Germaans filologie en promoveerde in 1946 op een proefschrift over de analyse van het literaire kunstwerk. Voor hij leraar werd, was hij redacteur buitenland bij de krant De Standaard. In 1944 verscheen zijn eerste boek 'De heer in grijze mantel', een detectiveroman. Behalve politieromans en thrillers schreef hij ook avonturenverhalen voor de jeugd en humoristische en sociaal-kritischer romans. Zijn bekendste werk is het verfilmde 'Veel geluk professor' uit 1949.

(Bron: Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: