15 januari 2010

Toch een prijs? (nieuws, 2010)

FINALEPLAATS VOOR BEKAKTE HAPPERS

Met haar eerste twee boeken, 'Terug naar de kust' en 'De eetclub', werd Saskia Noort (1967) genomineerd voor de Gouden Strop. Haar derde thriller, 'Nieuwe buren', weigerde ze in te zenden omdat ze zeker wist dat ze met de jury van de editie 2007 geen eerlijke kans zou makan. Ook haar vierde thriller wilde ze niet laten meedoen, maar na positieve recensies van 'De verbouwing' wist uitgeverij Anthos haar toch over te halen. Net te laat, de inzendingstermijn was gesloten.

En zo blijft de bestverkopende Nederlandse thrillerschrijfster (anderhalf miljoen exemplaren, aldus haar website) tot op heden zonder literaire onderscheiding. Eerder werd ze te 'licht' bevonden voor de Impac Dublin Award en de NS Publieksprijs. Maar wellicht komt daar binnenkort verandering in. De Franse vertaling van 'De eetclub', getiteld 'Petits meurtres entre voisins', is namelijk genomineerd voor de categorie 'Polars européens' van de 'Prix sncf du Polar'. Deze grootste Franse publieksprijs is vergelijkbaar met de NS Publieksprijs.

Noort is een van de drie finalisten in de categorie 'Polars européens'. De twee andere genomineerden zijn de Zweedse Helene Tursten met 'Un torse dans les rochers' en haar Britse collega Sharon Bolton met 'Sacrifice'. Op dinsdag 2 februari wordt de winnaar bekendgemaakt in Parijs. Saskia Noort zal daarbij aanwezig zijn.

De eetclub, een thriller over list en bedrog, lust en overspel, wantrouwen en afgunst onder vijf 'bevriende' yuppenstellen, is inmiddels in vijftien landen verschenen. De verfilming van het boek is in voorbereiding. Klik hier voor een interview over 'De eetclub'.

Geen opmerkingen: