18 januari 2010

Wordt verwacht 166 (nieuws, 2010)

ZOEKTOCHT NAAR EIGEN GRAF

'De eerste Nederlandse auteur bij Luitingh sinds jaren', meldt de uitgeverij tamelijk opgewekt in haar voorjaarsbrochure over 'Vuurgeest' van Jack Lance. Die juichkreet doet vermoeden dat Luitingh de afgelopen jaren alleen maar oog heeft gehad voor buitenlandse bestsellerauteurs als Stephen King, Lee Child en Dan Brown en niet de moeite heeft genomen om te onderzoeken of er onder Nederlandse thrillerauteurs ook enige kwaliteit schuilgaat. En dat er van dat laatste sprake is, moge zo langzamerhand duidelijk zijn.

Maar goed, Jack Lance dus. Geen 'Nederlands' klinkende naam en dat is het ook niet. Jack Lance is het pseudoniem van Ron Puyn, die al verschillende romans en verhalenbundels op zijn naam heeft staan. Zijn thriller 'Vuurgeest' verscheen in 2005 al bij uitgeverij Suspense Publishing. In april 2010 brengt Luitingh dit boek opnieuw op de markt, overigens in een spuuglelijk jasje.

'Vuurgeest' heet 'een mysterieuze thriller in de traditie van Stephen King' te zijn. Hoofdpersoon is Jason Evans, een man die het altijd voor de wind is gegaan. Dan stuurt een onbekende vreemde foto's van een begraafplaats op. Achter op de polaroids is een onheilsepellende en verbijsterende boodschap geschreven: 'Jij bent dood. Je denkt dat je leeft, maar je bestaat niet....'. Al snel ontdekt Evans dat zijn leven heel anders is dan hij altijd heeft gedacht. Hij begint een wonderbaarlijke zoektocht naar zijn eigen graf.

Jack Lance (Ron Puyn) werd in 1967 geboren in het Limburgse Broekhuizenvorst. Al op jonge leeftijd raakte hij gepassioneerd door schrijven, met name verhalen met fantastische elementen hadden zijn voorkeur. Stephen King is zijn grote voorbeeld. Zijn eerste publicatie met fictie is 'De Engelensprong' uit 2001, dat drie jaar later in een herziene en uitgebreide editie verscheen als 'Nachtogen'. Na de romans 'Hellevanger' en 'Vuurgeest' is de verhalenbundel 'Scherprechter' uit 2007 Lance’ vierde boek. Onder eigen naam Ron Puyn stelde hij bovendien nog drie bundels met ongelooflijke maar ware gebeurtenissen samen, getiteld 'Wonderlijk maar Waar'.

Lance schreef eerder artikelen over onverklaarbare zaken voor de bladen Aktueel, Panorama, Margriet en Nieuwe Revu. Een van zijn verhalen, Tikken, is verfilmd.

Van Lance' boeken zijn ongeveer 100.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen. Vanaf dit jaar verschijnen zijn boeken ook in Duitse en Tsjechische vertaling.

Andere nieuwe titels:

Daniel Suarez - 'Ctrl Alt Delete' (mei 2010). De daemon, het moorddadige computerprogramma uit het eerste boek van Suarez, heeft de wereld veroverd en is hard op weg de menselijke beschaving te verwoesten. Voormalig rechercheur Pete Sebeck is de sterkste tegenkracht van de daemon en de leider van de revolte.
Meg Gardiner - 'De memory man' (mei 2010). Forensisch psychiater graaft in het onbekende verleden van overledenen. Maar wanneer haar wordt gevraaagd het verleden van een nog levende patiënt, een man die lijdt aan geheugenverlies, te onderzoeken, zal ze al haar expertise uit de kast moeten halen.
James Rollins - 'Het Laatste Orakel' (maart 2010). Als de volgende Boeddha, Mohammed of Jezus met bio-engineering tot leven gewekt zou kunnen worden... zou dat dan de wederopstanding betekenen of zou het een kettingreactie in gang zetten die het einde van de mensheid inluidt? Zo maar een vraag die Rollins in zijn laatste thriller stelt...
Scott Sigler - 'Besmetting' (mei 2010). Een mysterieus virus verandert gewone mensen in paranoïde moordenaars, in psychopaten geleid door een angstaanjagend, buitenaards plan.
Berntsen & Pezzulo - 'Hoog spel' (mei 2010). Voormalig CIA-agent Berntsen verhaalt over een hooggeplaatst lid van de Iraanse veiligdienst die op 4 september de Amerikaanse ambassade in Boekarest binnenwandelt. Hij beweert te weten welke Amerikaanse steden op 18 september door Iraanse raketten zullen worden getroffen. De prijs voor deze informatie: vijf miljoen dollar en het Amerikaanse staatsburgerschap.
Lee Child - '61 uur' (april 2010). Jack Reacher komt midden in een extreem koude winter een paar dagen vast te zitten in Bolton, South Dakota. Hij raakt betrokken bij de problemen van de lokale politie en biedt aan te helpen. Want hoe erg kan het nou zijn, in Bolton, South Dakota?
Angus Donald - 'Sherwood - Vogelvrij' (april 2010). Het verhaal van Robin Hood opnieuw verteld. Maar in deze versie is Hood een keiharde, bloeddorstige bendeleider met een eigen politieke agenda. Hood rooft van de rijken en geeft aan de armen, maar alleen in ruil voor hun onvoorwaardelijke loyaliteit.
Dean Koontz - 'Ademloos' (april 2010). Grady Adams woont in de bergen van Colorado. Tijdens een wandeling ziet hij een paar onwaarschijnlijk mooie dieren met een prachtige, witte vacht. Maar de boze buitenwereld houdt niet van zo iets moois...
Douglas Preston - 'Krater' (maart 2010). CIA-agent Wyman Ford wordt erop uitgestuurd om een inslagkrater van een meteoriet te onderzoeken. Al snel ontdekt hij dat het object recht door de aarde heen is geschoten, en het lijkt geen speling van de natuur...
Michael Crichton - 'Piraten' (april 2010). Voor meer informatie zie hier.

Geen opmerkingen: