19 januari 2010

Wordt verwacht 167 (nieuws, 2010)

EEN STOETHASPELENDE INSPECTEUR

Toen uitgeverij Signatuur in 2007 het debuut van de Spaanse schrijver Pablo Tusset, 'Het beste wat een croissant kan overkomen', uitbracht, had de auteur al een tweede roman afgerond. Die is nu net uit in een Nederlandse vertaling onder de titel 'In de naam van het varken'.

Kort voor zijn pensionering wordt hoofdcommissaris Pujol ontboden in een afgelegen bergdorp, waar het lijk van een vrouw is gevonden. Het is een raadselachtig geval, want elke aanwijzing om de identiteit van het slachtoffer of de mogelijke dader te kunnen vaststellen, ontbreekt. Uit de mond van de vrouw steekt een briefje, waarop in hoofdletters staat geschreven: IN DE NAAM VAN HET VARKEN.

Volgens de uitgever vertelt Tusset een verhaal, 'waarin zowel Pedro Almodóvar als Bret Easton Ellis de hand in gehad lijken te hebben'. De scènes met de bijna gepensioneerde hoofdcommissaris Pujol en zijn vrouw zijn, zo belooft Signatuur, 'van een ontroerende onhandigheid', maar waar T., de protegé van Pujol en aanvankelijk een charmant figuur, ten tonele verschijnt, beginnen de zaken al vlot uit de hand te lopen. Naast deze beide hoofdpersonen, maakt een gezelschap van divers pluimage zijn entree in 'In de naam van het varken'. De auteur portretteert zowel een stoethaspelende inspecteur die worstelt met het bestaan als een psychopaat die koelbloedig over lijken gaat.

Pablo Tusset werd in 1965 geboren in Barcelona. Hij brak in één keer door met zijn debuutroman Het beste wat een croissant kan overkomen en werd subiet tot cultauteur gebombardeerd. Zijn boek stond jarenlang op de Spaanse bestsellerlijsten en is ook verfilmd. In 2009 verscheen zijn derde roman 'Sakamura, Corrales y los muertes rientes'.

Geen opmerkingen: