21 januari 2010

Mark Mills - Verloren eiland (2009)


De waanzin van de oorlog op Malta


(Door Sonja de Jong)

Een thriller waarin het thrillerelement ondergeschikt is aan de rest van het verhaal. Zo valt Verloren eiland het beste te typeren. Want de man die in donkere nachten dansmeisjes opwacht en wurgt is slechts een kapstok waar Mark Mills zijn historische, zij het geromantiseerde verhaal over Malta in de Tweede Wereldoorlog aan ophangt. Gelukkig is ook dat verhaal boeiend genoeg.

Mills houdt van geschiedenis en met name van die van de Tweede Wereldoorlog. Deze periode speelde ook al een rol in zijn vorige boeken, Het boothuis en De Toscaanse tuin. Maar niet eerder stelde Mills de geschiedenis zo op de voorgrond, zozeer zelfs dat al het andere in het boek er ondergeschikt aan is.

Het is een - in elk geval in Nederland - weinig belicht aspect van WO II dat Mills onder de loep neemt. Het kleine Malta, centraal midden in de Middellandse Zee gelegen en destijds nog een Britse kolonie, vormde in die jaren een geallieerde enclave in een door fascisten gecontroleerde omgeving. Het was in 1942 het meest gebombardeerde stukje land ter wereld. De bevolking vormde de willoze derde partij in een oorlog tussen Britten en Duitsers die over hun hoofden heen werd uitgevochten.

Mills, zelf geboren in 1963, heeft zich zeer uitputtend verdiept in wat er in die tijd op het eiland gebeurde en beschrijft het alsof hij er zelf bij was. Karakterbeschrijving is niet zijn sterkste punt. De Britse militairen die de hoofdrol spelen in dit boek, zijn stuk voor stuk onverschrokken bordkartonnen helden die alles over hebben voor het vaderland en die 's avonds bij een glas whisky ironisch commentaar leveren op de vijand. Maar de minutieuze beschrijvingen van de dagelijkse bombardementen geven een goed idee van wat Malta in die tijd te verduren had.

Tussen alle oorlogshandelingen door is er een geheimzinnige man die er zijn hobby van maakt 's nachts dansmeisjes te vermoorden. Op zich een intrigerend gegeven, maar die lijn heeft Mills helaas niet erg zorgvuldig uitgewerkt, hetgeen ook geldt voor de plot die veel vragen openlaat. Als thriller is dit boek daarom niet echt bevredigend, als verslag van de waanzin van de oorlog zeker wel.

Mark Mills - Verloren eiland. Vertaling: Bert Meelker. Uitgeverij Anthos, 304 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Geen opmerkingen: