19 januari 2010

Nevermore? (nieuws, 2010)

POE'S BEZOEKER LAAT VERSTEK GAAN

Is er nu een traditie verloren gegaan? De mysterieuze bezoeker die al decennialang voor zonsopgang rozen en cognac achterlaat bij het graf van schrijver Edgar Allan Poe, heeft het deze week laten afweten. De bezoeker kwam altijd opdagen op de geboortedag van de auteur. Maar dinsdag, op de dag dat Poe 201 jaar geleden werd geboren, was de vreemdeling niet te zien op het kerkhof van Baltimore, waar Poe begraven ligt.

Jeff Jerome, de curator van het Poe House and Museum in Baltimore, en enkele tientallen anderen wachtten de afgelopen nacht in een aula op de begraafplaats tevergeefs op de geheimzinnige rozenlegger. Sinds 1949 liet hij jaarlijks rozen en cognac achter en die traditie is nooit eerder verbroken, aldus Jerome.

,,Ik ben zeer teleurgesteld, ik kan er wel om huilen'', aldus de 29-jarige Cynthia Pelayo. ,,Ik ben vanuit Chicago hier naartoe gevlogen om hem te zien. Het is triest. Ik hoop dat het goed met hem gaat.''

Pelayo en andere Poe-fans brachten de nacht door met het voor lezen uit het werk van de grondlegger van de detectiveroman. Zo droegen ze voor uit het gedicht 'The Raven', met zijn onheilspellende herhaling van het woord 'nevermore'.

Vorig jaar werd de tweehonderdste geboortedag van Edgar Allan Poe gevierd. Misschien was dat voor de mysterieuze bezoeker wel de aanleiding om met zijn jaarlijkse bezoek te eindigen, aldus Jerome. De curator wil de nachtwake op Poe's geboortedag nog zeker de komende drie jaar herhalen voor het geval de vreemdeling nog eens komt opdagen. ,,Dus voor mij is het nog niet voorbij.''

Geen opmerkingen: