11 januari 2010

Gokpaleis met veel marmer (nieuws, 2010)

THRILLERAUTEURS SCHRIJVEN HOORSPEL 'DE MOKER'

Thrillerauteurs René Appel, Henk Apotheker en Gerben Hellinga en scenarioschrijver Paul Jan Nelissen (o.a. 'Van God los' en 'Oorlogswinter') hebben voor de NPS het radiohoorspel 'De Moker geschreven'. Het is een radiodrama in zeventig afleveringen van elk circa vijftien minuten. De uitzendingen op Radio 1, waarvan de eerste op maandag 18 januari is, zijn overigens niet voor ochtendmensen: ze beginnen om 00.45 uur en duren tot 01.00 uur.

'De Moker' speelt zich af in het Amsterdam van de jaren zeventig. Harrie 'de Moker' Pruis (Jack Wouterse) regeert op de Wallen. Hij verhuurt ramen, is eigenaar van de klasse-striptent Pigalle, opent de eerste peepshow en droomt van een nieuw gokpaleis met veel marmer, gouden kranen en erotisch topamusement. Zijn vrouw Greet (Nelly Frijda) drijft het volkscafé Het Uitzicht. Maar de Rotterdammer Aad Bosman (Martin van Waardenberg), eigenaar van een boksschool en illegale pokertent, zaagt aan het imperium van Harrie Pruis. Bosman ziet een nieuwe markt: drugs.

'De Moker' is bedacht en geschreven naar een idee van radiomaker Jeroen Stout. Stout en Marlies Cordia (Hoorspelfabriek) zijn ook verantwoordelijk voor de regie. In 2006 kreeg Stout de Prix Italia voor zijn docudrama 'Lee Forest, The Spirit of the Pioneer'.

'De Moker' kent een sterrencast. Naast Wouterse, Van Waardenberg en Frijda worden de overige rollen vertolkt door onder anderen Daniël Boissevain, Hadewych Minis, Cees Geel, Jenny Arean, Dick van den Toorn, René van 't Hof, Georgina Verbaan, Jaap Spijkers en Marcel Musters.

(Met dank aan Daan van 't Westeinde)

Geen opmerkingen: