05 januari 2010

Curriculum vitae (nieuws, 2010)

VOER VOOR BIOGRAFEN

De komende maanden verschijnen twee biografieën van de in 2004 overleden Zweedse journalist en thrillerschrijver Stieg Larsson.

'Het leven als een thriller', zo luidt de titel van de biografie waar Erik-Jan Pettersson aan werkt. Het boek verschijnt in mei bij Meulenhoff in het Nederlands. Er zijn vertalingen aangekondigd in het Engels, Deens, Pools, Italiaans, Spaans. Pettersson is een oud-uitgever en freelancejournalist die ook samenwerkte met Henning Mankell.

Een andere biografie van Larsson, 'Min vän Stieg Larsson' ('Mijn vriend Stieg Larsson', komt van zijn vriend en vroegere collega Kurdo Baksi. De Nederlandse vertaling verschijnt eveneens in mei, maar dan bij uitgeverij Signatuur.

Baksi leerde Larsson kennen, toen de eerste, als radicaal leider van de Koerden, een staking van de allochtone arbeiders in Stockholm organiseerde. Baksi en Larsson publiceerden soms onder een gemeenschappelijke naam in 'Expo', het tijdschrift dat Larsson oprichtte en waarin hij als expert rechts-extremisme en neonazisme aanklaagde.

Verder zou ook 'weduwe' Eva Gabrielsson die dertig jaar de partner van de schrijver was, stof verzamelen voor een biografie. Ze werkt met het Nörrebro Teater uit Kopenhagen aan een toneelversie van 'Mannen die vrouwen haten', het eerste deel van de Millenniumtrilogie. De première is gepland voor komend najaar.

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: