04 januari 2010

Graaf Lippe (nieuws, 2010)

'007 REDDE BERNHARD'

Prins Bernhard heeft in de Tweede Wereldoorlog Ian Fleming, schrijver van de James Bond-boeken, leren kennen. Dat is te zien in een aflevering van de vierdelige VPRO-serie 'Bernhard, schavuit van Oranje', die vanavond van start gaat.

Die ontmoeting tussen Bernhard en Fleming heeft ook echt plaatsgevonden, zegt scenarioschrijver Tomas Ross in een interview met NRC Handelsblad. Fleming zou in de oorlog het leven van Bernhard hebben gered door hem net op tijd te waarschuwen voor een vallende bom.

Volgens Ross werden de twee vrienden. De bekende wens van het personage James Bond (geheim agent 007) om zijn martini 'shaken, not stirred' geserveerd te krijgen, zou zijn gebaseerd op Bernhards voorkeuren. Later raakten de twee overigens gebrouilleerd, waarna Fleming een tegenstander van James Bond in een boek 'Graaf Lippe' heeft genoemd.

Ross gaat in het interview ook in op een passage in zijn thriller 'Omwille van de troon' uit 2002, waarin hij had geschreven over het vermeende losbandige leven van Bernhards moeder Armgard. De prins haalde in 2004, het jaar van zijn dood, in een open brief aan de Volkskrant daarop uit naar de thrillerschrijver. Ross heeft achteraf spijt van de beschrijving van het liederlijke leven van Armgard. ,,Dat was niet nodig geweest'', aldus Ross in NRC Handelsblad.

(Bron: NRC Handelsblad)

1 opmerking:

Remko Meddeler zei

Is geen nieuws, dat van Bernhard en Fleming, maar wel waar. Staat (ook) in Andrew Lycetts onvolprezen biografie van de bedenker van 007.