30 januari 2010

Een tijd op reis (nieuws, 2010)

NEDERLANDSE DEBUTANT ONTGINT AMERIKAANSE MARKT

De Nederlandse schrijver Carel Mackenbach heeft een ongebruikelijke route gevolgd voor het in de markt zetten van zijn eerste boek, 'The Day Time Was Hacked'. Zijn boek is inmiddels te verkrijgen via Amazon.com, die Mackenbachs roman vergelijkt met 'The Lost Symbol' van Dan Brown.

Het begon allemaal met een filmscript over tijdreizen. Mediastrateeg Mackenbach, die een eigen bedrijf heeft, wist daarmee Amerikaanse interesse te wekken. Struikelblok bij de verdere realisatie was het ontbreken van een onderliggende roman.

Bij het schrijven daarvan ging Mackenbach niet lichtvaardig te werk. Hij schreef zijn manuscript in het Engels en huurde voor een vijfcijferig bedrag Amerikaanse redacteuren in. Het resultaat mocht er zijn: uitgeverijen als Random House en Penguin hebben inmiddels bij Mackenbach aangeklopt voor 'The day time was hacked'.

Een mooi resultaat voor een aspirant-debutant, maar Mackenbach wil meer: ,,Als je boek door een reguliere uitgever op de markt wordt gebracht ligt het twee weken in de winkel en dan is het weg'', verklaart hij tegenover Boekblad. Hij liet zelf een print-on-demandversie maken via Amazon. Op die manier had hij geen dikke stapel zelf uitgeprint papier, maar een fraai boek. Een uitgave in eigen beheer is voor Mackenbach geen serieuze optie. ,,Daarvoor is het boekhandelskanaal te gesloten. Maar door het ook via Amazon aan te bieden blijft het boek beschikbaar.''

Het boek is een sciencefictionachtige thriller. Curator Frank Bootsma beheert in het observatorium van het Vaticaan 's werelds fraaiste collectie van meteorieten. Maar als hij een belangrijk geheim over het proces tegen Galileo in 1633 blootlegt, lanceert hij zichzelf in een avontuur driehonderd jaar in de toekomst. Het blijkt dat Bootsma's ontdekking de alarmbellen hebben doen rinkelen in het jaar 2315. Bootsma wordt ontvoerd door tijdreizigers uit die periode, die ook meteen de 14-jarig Max meenemen, wiens vader, de wetenschapper Jacob Bukowski, ook een belangrijke ontdekking heeft gedaan. Gevangen in de toekomst moeten Bootsma en Max een weg terug zien te vinden, terwijl dr. Bukowski vanuit zijn eigen tijd probeert hen te redden. Ze moeten het opnemen tegen hun ontvoerder, de raadselachtige Roto Ashlev, een geheim agent voor de ondergrondse Brahmin-beweging in het toekomstige China.

Carel Mackenbach (1959) studeerde af in geschiedenis en sociologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkt inmiddels vijftien jaar als een zelfstandige bedrijfsadviseur, gespecialiseerd in informatietechonologie en intellectueel eigendom. Hij woont met zijn vrouw Charlotte en hun drie kinderen in Amsterdam.

(Bron: Boekblad, Amazon.com)

1 opmerking:

Peter van Doorn zei

Men schrijft een SF-boek, laat het voor "een 5-cijferig bedrag" redigeren, en publiceert het dan vervolgens zelf via BookSurge (de self-publishing tak van Amazon), wat ook een lieve duit kost. Dure grap, maar dat moet men natuurlijk zelf weten.

Alleen: hoezo "een mooi resultaat"? Dat men voor 11.000 dollar een POD-boek op Amazon heeft? Nee. Een mooi resultaat zou het geweest zijn als daar inderdaad Random House of Penguin op had gestaan, uitgevers waarvan we weten dat ze kwaliteit leveren.

Meneer Mackenbach, ik zou die grote uitgevers maar eens gaan terugbellen. En als ze werkelijk zo geïnteresseerd zijn, en als Penguin inderdaad uw boek uitgebracht heeft, DAN pas ben ik misschien bereid om het in te kijken.