27 januari 2010

Bram blijft man (nieuws, 2010)

SCHRIJVER M.P.O. BOOKS: 'IK WIL MIJN ZIEL NIET VERKOPEN'

Misdaadauteur M.P.O. Books (1972) heeft bij uitgeverij De Leeskamer het contract getekend voor de publicatie van zijn nieuwste boek. De titel van deze misdaadroman is 'De blikvanger', zo heeft de uitgever laten weten.

In 2004 debuteerde Marco Books met 'Bij verstek veroordeeld', met daarin een hoofdrol voor rechercheur Bram Petersen. 'De blikvanger' is het vierde deel in de serie over Petersen en zijn team van politiedistrict Heuvelrug. De nieuwe misdaadroman komt na een periode van relatieve rust. Na de breuk met zijn vorige uitgever Ellessy zocht Books naar een nieuw uitgeefhuis. Tevergeefs benaderde hij de grote, commerciële uitgevers.

Books: ,,Verschillende keren kreeg ik te horen dat mijn manuscript een goed geschreven, spannend boek is, maar dat het commercieel niet interessant zou zijn. Of mijn hoofdpersoon moest een vrouw zijn. Na drie boeken over rechercheur Bram Petersen voelde het alsof ik mijn ziel zou verkopen door hem om te bouwen tot vrouw.'' De schrijver noemt uitgever Hans van den Boom van De Leeskamer iemand die ,,die niet beheerst wordt door commerciële drijfveren. Hij is geen trendvolger, maar doet waar hij zelf in gelooft.''

De Leeskamer geeft sinds 2003 historische detectives uit, waaronder de Keltische moordmysteries van de Ierse schrijver Peter Tremayne. Volgens uitgever Hans van den Boom was het jarenlang zijn wens om ook moderne verhalen te publiceren. Van den Boom: ,,Ik las 'De blikvanger' op vakantie en vond het een prima thriller die ik met veel plezier heb gelezen. Voor mij was dit het moment om de koers van de uitgeverij te wijzigen.'' De exacte verschijningsdatum van Books' nieuwe boek is overigens nog niet bekend.

3 opmerkingen:

jurgen zei

Op de site van mpobooks.nl staat dat het boek in juni verschijnt.

marco zei

Dat is erg waarschijnlijk, inderdaad. Het leek er de laatste tijd al op dat het op z'n vroegst in mei zou worden, maar ik denk dat het boek in het eerste weekend van juni in de winkels kan liggen. Hopelijk wel, want misschien willen een paar winkels signeersessies doen ivm de maand van het spannende boek.

Overigens heeft de eerste boekhandelaar die ik sprak aangegeven dat hij een flink aantal inkoopt.

Unknown zei

Veel succes, Marco!