13 januari 2010

Met de mond vol tanden (nieuws, 2010)

OEUVREPRIJS VOOR VAL MCDERMID

De Crime Writers Association (CWA) heeft deze week de prestigieuze Cartier Diamond Dagger toegekend aan de Schotse misdaadschrijfster Val McDermid voor haar hele oeuvre. Met de prestigieuze onderscheiding wil dit genootschap van thrillerschrijvers de betekenis van McDermid voor het misdaadgenre onderstrepen. McDermid werd in oktober vorig jaar opgenomen in de Hall of Fame van misdaadauteurs.

McDermid was in een reactie uiteraard verheugd over de bekroningen, maar zei ook dat het haar met de mond vol tanden deed staan. ,,Het is geweldig om in een zeer selecte groep van thrillerschrijvers te worden opgenomen. En dan ook nog de Diamond Dagger te krijgen, is een onderscheiding waar iedere auteur van droomt.'' Ze verzekerde haar lezers niet op haar lauweren te gaan rusten. ,,Er zijn nog zat bergen voor mij om te beklimmen.'' De schrijfster zei verder dat ze zichzelf beschouwde als 'een jonge Turk' die het moeilijk vond om de onderscheiding niet te beschouwen als een poging om haar in het schrijversestablishment vast te zetten. ,,Ik moet de prijs maar zien als iets dat ik moet trotseren en tegelijkertijd omarmen.''

CWA-voorzitter Margaret Murphy zei: ,,Val McDermid is een waardige winnaar. Miljoenen lezers bewonderen haar werk alsmede de tv-verfilmingen die van haar boeken worden gemaakt.'' Op 18 februari komt McDermids nieuwste thriller, Fever of the Bone, op de markt.

(Bron: The Guardian, Bookseller.com. Klik hier voor een interview met Val McDermid.)

Geen opmerkingen: