17 januari 2010

Niet geschoten nu raak (nieuws, 2010)

OPNIEUW PRIJS VOOR MARTINE KAMPHUIS

Naast psychologische thrillers schrijft Martine Kamphuis (1963) ook kinderboeken. En niet zonder succes. De afgelopen week kreeg de auteur te horen dat zij de John Flandersprijs - Averbode 2009 heeft gewonnen. Het winnende verhaal draagt als titel 'Niet geschoten is altijd mis'. Met de prijs wordt het beste nog niet uitgegeven verhaal voor kinderen in de leeftijd van tien tot dertien jaar bekroond.

Volgens Kamphuis waren er 54 andere inzendingen. Na een voorselectie door een
leescomité werd afgelopen woensdag de winnaar door een kinderjury gekozen uit acht verhalen. Tweede werd Roger Vanhoeck met 'De mijn brandt'.

De prijs bedraagt tweeduizend euro wordt eind maart uitgereikt tijdens de
jeugdboekenweek in België. Het verhaal wordt gepubliceerd in de reeks Vlaamse Filmpjes, evenals zeven andere geselecteerde verhalen.

Het is niet de eerste keer dat deze Kamphuis (in het dagelijks leven psychiater in Rotterdam) deze prijs in de wacht sleepte. Met het verhaal 'Roken is dodelijk' won zij de John Flandersprijs 2007. De prijs is vernoemd naar de Vlaamse auteur John Flanders, pseudoniem van Raymond Jean de Kremer (Gent, 1887-1964), die honderden fantastische verhalen publiceerde. Hij schreef zowel in het Nederlands als in het Frans.

Onlangs verscheen van Kamphuis' hand haar vierde thriller 'Ziek'. Dit boek, dat zich afspeelt in een psychiatrisch ziekenhuis, bleef in ieder geval niet onopgemerkt in haar beroepsomgeving. ,,Er was een relletje op de internetsite Psy.nl'', aldus de schrijfster. ,,Er waren mensen die ontzet reageerden op het feit dat een psychiater over de psychiatrie schreef. Ik probeer voor mijn volgende thriller een 100 procent veilig decor te bedenken.'' Eerder kreeg ze kritiek op het forum van de website Crimezone omdat ze die thrillersite had gebruikt in haar derde thriller 'Kift'.

Geen opmerkingen: