08 januari 2010

Muzikaal sprookje (nieuws, 2010)

STEPHEN KING ALS WEGGECENSUREERDE DEEJAY

Stephen King (linkerfoto) is een meester in het creëren van personages, maar hij besloot er zelf een te worden toen countryrocker Shooter Jennings (rechterfoto dus) hem vroeg de hoofdrol te vervullen op zijn komende album 'Black Ribbons'. King 'leent' zijn stem aan Will O' The Whisp, een diskjockey die wordt weggecensureerd door de regering. De deejay brengt zijn laatste uur op de radio door met het leveren van scherpe kritiek op de overheid en het draaien van de muziek van een belangrijke band, niet geheel toevallig de nieuwe groep van Jennings: Hierophant.

De rocker en de schrijver hebben elkaar (nog) nooit ontmoet. Maar Jennings wist dat King een fan van zijn muziek is en stelde zich zo voor dat de auteur de beste verteller zou zijn van zijn muzikale sprookje, dat een nare toekomst schetst voor de VS als het zich blijft gedragen zoals Will O' The Wisp voorziet. ,,Toen het plan om King in te schakelen eenmaal in mijn hoofd zat, kreeg ik het er niet uit'', zei Jennings in een interview.

Jennings en King wisselden via e-mail ideeën uit. Jennings: ,,Ik schreef het script en daarna herschreef hij het en voegde er tal van fantastische details aan toe. Zodoende werd het een coproductie.'' Volgens Jennings waardeerde King 'de stem' die de rocker aan het karakter had gegeven.

Jennings zei dat hij het concept voor het album bedacht toen hij met zijn verloofde, actrice Drea de Matteo, en hun dochtertje Alabama door het land reisde, toen de economische crisis eind 2008 toesloeg. Luisterend naar de radio hoorde hij allerlei angstige voorspellingen langskomen, van de wording van een politiestaat tot het einde van de Verenigde Staten in hun huidige vorm. Hij erkent dat het album een zwart toekomstscenario schetst. ,,Maar ik denk dat dé boodschap van de cd is dat de liefde en de verhouding tussen twee mensen iets is, wat niet kan worden verstoord ongeacht wat er in de wereld gebeurt.''

'Black Ribbons' komt uit op 2 maart. Shooter Jennings, zoon van countrylegende Waylon Jennings, mengt hierop countrymuziek en hardrock.

Geen opmerkingen: