07 januari 2010

Op naar 1 juni (nieuws, 2010)

KOOS POSTEMA LEIDT GOUDEN STROP-JURY

Oud-tv-presentator Koos Postema is voorzitter van de jury van de Gouden Strop 2010. Hij wordt bijgestaan door de drie vakjuryleden Bert Vuijsje, Ineke van den Bergen en Marcella van der Weg. Namens sponsor The Read Shop schuift jurylid Robin Troost aan.

Na het debacle van vorig jaar met het tv-programma 'Goedemorgen Nederland' (dat op het laatste moment de bekendmaking van de nominaties annuleerde) heeft het bestuur van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs ervoor gekozen om niet meer met een omroep in zee te gaan. De shortlist wordt nu gepresenteerd op 27 april tijdens een persbijeenkomst van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) over de activiteiten gedurende Juni - Maand van het Spannende Boek. De uitreiking van de Gouden Strop is op de Power of Plots op 1 juni in de Melkweg in Amsterdam. De genomineerden zitten nu dus vijf weken in spanning in plaats van de gebruikelijke vier, maar dat geeft de kanshebbers (en hun uitgevers) ook een week extra om hun boek in de schijnwerpers te zetten.

Van Koos Postema (Rotterdam, 1932) is bekend dat hij liefhebber is van het werk van Remco Campert, Lucebert, Gerrit Kouwenaar en Hans Lodeizen. Maar volgens de Gouden Strop-organisatie is hij ook verzot op misdaadliteratuur. Om dat te onderstrepen was hij vorig jaar in zijn woonplaats een dag lang 'gastboekverkoper' tijdens Juni - Maand van het Spannende Boek.
Zelf publiceerde hij een aantal jaren geleden een bundel met verhalen over zijn belevenissen als oppasopa en verscheen van zijn hand ook het boek 'Voor eeuwig 25, Mijmeringen en observaties van een oudere jongere'. Postema werkte in het onderwijs voordat hij op 1 mei 1960 als verslaggever bij de Vara in dienst trad. Hij maakte in de jaren zeventig furore met het programma Het Groot Uur U waarin onderwerpen zoals euthanasie en abortus voor een groot publiek bespreekbaar werden gemaakt. In de commerciële sector is Postema vooral bekend door het succes van het programma Klasgenoten en het debacle van Sport7. In 2007 ontving hij de Beeld en Geluid Oeuvre Award voor zijn bijzonder bijdragen aan de ontwikkeling van de televisie.

Jurylid Bert Vuijsje was onder andere adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en hoofdredacteur van HP/De Tijd. Hij was in 1986 de eerste juryvoorzitter van de Gouden Strop en nam nadien nog enkele malen in de jury plaats. Ineke van den Bergen recenseert thrillers voor de Volkskrant en was eerder ook al lid van de jury van de Gouden Strop en de Vlaamse thrillerprijs De Diamanten Kogel. Marcella van der Weg schrijft en recenseert voor HP/De Tijd. Met de keuze voor drie vakjuryleden komt het bestuur van het GNM tegemoet aan de kritiek (van met name Stropveteraan Tomas Ross) op het niveau van eerdere jury's.

1 opmerking:

Eric zei

Wat ben je laat met dit bericht, Peter? :-)))