19 januari 2010

Grootmeester (nieuws, 2010)

SCHRIJVER ROBERT B. PARKER OVERLEDEN

De Amerikaanse schrijver Robert B. Parker is overleden. Volgens een e-mail die werd verzonden door een vertegenwoordiger van zijn Britse uitgever Quercus stierf de auteur 'zittend aan zijn bureau' in zijn woning in Cambridge, Massachusetts. De auteur is 77 jaar geworden.

Het nieuws van Parkers overlijden is bevestigd door Parkers Amerikaanse uitgever Putnam. Parkers literaire agent Helen Brant verklaarde dat de schrijver met zijn vrouw Joan had ontbeten, waarna zij ging joggen. Toen ze een uur later thuiskwam vond ze haar man dood aan het bureau. Thrillerschrijver Joseph Finder, die met een van Parkers zonen heeft gebeld, twitterde 'in shock' te zijn. ,,Maar hij is gestorven in het harnas.''

Robert B. Parker was getrouwd en had twee zonen, David (choreograaf) en Daniel (acteur). Er zullen dit jaar nog enkele thrillers van Parkers hand verschijnen, waaronder 'Split Image' (in februari) en 'Blue-Eyed Devil' (in mei).

Parker is beroemd geworden met zijn 'Spenser'-detectiveserie, waarmee hij het hardboiled thrillergenre begin jaren zeventig weer nieuw leven inblies. De privédetective uit Boston speelde in zo'n veertig misdaadromans van Parker de hoofdrol. Voor de Amerikaanse televisie werd een serie van Parkers detectives gemaakt: 'Spenser: For Hire'.

Parker gold lange tijd als de nestor van de Amerikaanse misdaadschrijvers. Zijn Spenser-reeks leverde hem een grote schare trouwe fans en veel goede kritieken op. Een recensent van de New York Times Book Review bestempelde de Spenser-avonturen als een van de grote series in de geschiedenis van de Amerikaanse misdaadliteratuur.

Parker, een uitgesproken bewonderaar van Raymond Chandler, werd op 17 september 1932 geboren in Springfield, Massachusetts. Hij ging in dienst en werd uitgezonden naar Korea. Daarna studeerde hij af in Engels aan Boston University. Hij trouwde in 1956 met Joan met wie hij later Pearl Productions oprichtte, een onafhankelijke filmmaatschappij, vernoemd naar hun hond Pearl.

In 1971 begon Parker met het schrijven van zijn Spenser-reeks, terwijl hij nog les gaf aan de Northeastern University in Boston. Hij won twee Edgar Awards. In 2002 werd hij door het genootschap Mystery Writers of America uitgeroepen tot Grand Master, een titel die eerder was toebedacht aan onder anderen Alfred Hitchcock en Ellery Queen.

1 opmerking:

Remko Meddeler zei

En zoals het helaas vaak gaat in dit soort gevallen: ik heb de beste man nu pas om mijn Nog Te Lezen-lijstje gezet.