11 januari 2010

Wordt verwacht 164 (nieuws, 2010)

AARDBEVINGEN EN TYFONEN

Een eco-avontuur vol apocalyptische gothic, een moderne 'Frankenstein' die herinnert aan Stephen Kings legendarische thriller 'Carrie'. De geoefende lezer kan volgens uitgeverij Karakter al deze elementen terugvinden in de thriller 'In extase' van de Britse Liz Jensen, die in mei 2010 in de winkels ligt.

Het is tijdens een genadeloze zomer van zinderende hitte en verwoestende winden, waarin Gabrielle Fox maar één persoonlijk streven heeft: ze wil haar carrière als psychologe zo snel mogelijk weer opbouwen na een vreselijk auto-ongeluk dat haar in een rolstoel deed belanden. Maar als ze Bethany Krall als patiënte krijgt, een grimmige en fanatieke tiener met paranöïde fantasieën over rampen en vernietiging, groeit in haar de angst dat ze een verschrikkelijke fout heeft gemaakt.

Ondanks twee jaar intensieve therapie lijkt Bethany op geen enkele wijze tot rust gekomen en blijft ze onverschillig over het lot van haar eigen moeder, die ze koelbloedig om het leven heeft gebracht. En ze houdt stoïcijns vol dat de behandeling met electroshocks die ze ondergaat, haar in staat stelt natuurrampen te voorzien - iets wat Gabrielle beroepsmatig interpreteert als een waanidee.

Maar hoe beter ze de psyche van het tienermeisje leert doorgronden, hoe sterker de signalen klinken dat Bethany's voorspellingen beslist niet losstaan van werkelijke geologische en meteorologische incidenten als aardbevingen en tyfonen. En als Bethany's profetieën alarmerender worden en een vernietiging op wereldschaal lijken in te leiden, ziet Gabrielle zich gedwongen een persoonlijk offer te brengen.

Liz Jensen werd geboren in Oxfordshire uit een Engels-Marokkaanse bibliotheekmedewerkster en een Deense vioolbouwer. Ze studeerde Engels aan Oxford en was werkzaam als journalist in Hongkong en Taiwan en daarna als tv-producente voor de BBC. In 1987 verhuisde ze naar Frankrijk waar ze zich bekwaamde in beeldhouwen en haar eerste roman schreef. Jensen werd bekroond met onder meer de Guardian Fiction Award en de Orange Prize.

BALORIGHEID EN STILLE WENSEN

Hoe gevaarlijk is de wereld van de datingsites? Die vraag staat centraal in de psychologische ero-thriller 'Ana-Lyse' van Renata Makenneh die in maart 2010 zal verschijnen. De uitgever laat weten dat de publicatie van het boek vergezeld zal gaan van een 'enorme buzz-reclamecampagne op internet'. Dus als u iets ziet of voelt buzzen....

Het boek dan maar: De relatiegestoorde psychologe en controlefreak Rachel is beroemd en schatrijk geworden door een bestseller over het leven van Judith, een van haar vroegere patiënten wier man zich verhangen heeft en die nu haar beste vriendin is.

Via de barman van het stamcafé komen ze in aanraking met het fenomeen datingsites en door een combinatie van drank, balorigheid en stille wensen besluiten ze een tamelijk uitdagend profiel te plaatsen. Rachel neemt als nickname 'Ana-Lyse' en wordt zo overstelpt met reacties dat ze besluit een roman over internetdates te schrijven. Ze komt in contact met de in Noord-Siberië werkzame geoloog en amateurfotograaf Michiel. Een heftige romance volgt, waarbij Michiel enkele intieme momenten op de gevoelige plaat vastlegt.

Ook Judith heeft via internet een nieuwe liefde gevonden. Het is Eric, een zeer dominante man, van wie Rachel vermoedt dat hij Judith mishandelt. De relatie spat uit elkaar en Rachel helpt Judith om Eric het huis uit te werken. Dan begint een wreed spel van terreur en intimidatie: Rachel ontvangt hatelijke mail, begeleid door compromitterende foto's. Onthutsende gebeurtenissen sluiten haar steeds verder in en ontwrichten haar leven.

Wie op zoek gaat naar meer informatie over de auteur Renata Makenneh komt zo goed als niets tegen. Maar het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om Renata Oosterveen, de vriendin van schrijver José Hennekam, die bij Karakter de thriller 'De kindervriend' uitbracht. Oosterveen was één van de vijf winnaars van de verhalenwedstrijd die door Hart en Ziel, een initiatief van de Volkskrant, was uitgeschreven. Zie hier haar bijdrage.

Andere nieuwe titels:

Robert Schneider - 'De openbaring' (maart 2010). Organist Jakob Kemper ontdekt in de bekisting van het orgel van de St.-Wenzelkerk het originele manuscript van een onbekend werk van Johann Sebastian Bach. Maar hoe meer hij het manuscript bestudeert, des te vreemder incidenten zich voordoen en des te labieler hij wordt.
Kathryn Mackel - 'De draagmoeder' (mei 2010). Het echtpaar Dolan is wanhopig op zoek naar een draagmoeder die hun laatste ingevroren embryo zal kunnen dragen. Sable Lynde dient zich aan. Maar zij is een vrouw die niet alleen tracht te ontkomen aan de demonen uit haar verleden, maar ook aan een gevaarlijke schuldeiser.
Philipp Vandenberg - 'De koning van Luxor' (april 2010). Thriller rond Howard Carter, de Brit die in de vorige eeuw in Egypte het graf van Toetanchamon ontdekte.

2 opmerkingen:

Guido H. zei

Wel een mooie cover van Ana-Lyse.

Rawit zei

Ben erg benieuwd naar Ana-Lyse. Het virtuele terras (wat een datingsite toch is) is nog immer drukbezocht. Geweldig pseudoniem ook voor een psychologe.