03 januari 2010

Wordt verwacht 162 (nieuws, 2010)

DOODGEREDEN TIJDENS HET UITLATEN VAN DE HOND

Twee jaar geleden zei hij nog in een interview dat hij - letterlijk - leefde als God in Frankrijk. In zijn huis in de Limousin, een streek zo'n vierhonderd kilometer onder Parijs, zit hij dagelijks zo'n zes uur aan zijn schrijftafel en daarna bezoekt Michael Berg (1956) wat vrienden en drinkt op zijn tijd pastis.

Berg schrijft met de regelmaat van één thriller per jaar. In 2008 verscheen 'Twee zomers', een jaar later kwam 'Blind vertrouwen' uit en in april 2010 brengt uitgeverij The House of Books 'Een echte vrouw' op de markt.

Een mistige avond in een voorstadje van Limoges. Tijdens het uitlaten van zijn hond worddt Christophe Bourdes, baas van Radio Limousin Populaire, doodgereden. De politie gaat uit van een ongeluk en zoekt de voortvluchtige bestuurder.

Chantal Zwart, een 31-jarige journaliste (die al eerder in Bergs thrillers opdook), heeft zo haar twijfels en start haar eigen onderzoek. Wanneer ze in het verleden van haar chef duikt, stuit ze op een onopgehelderd sterfgeval. De speurtocht van Chantal leidt naar een streng katholiek jongensinternaat, waar destijds een medescholier van Christophe onder mysterieuze omstandigheden is verdwenen.

Michael Berg studeerde Nederlands in Amsterdam, was componist/zanger en werkte bijna vijfentwintig jaar voor de omroep. Sinds 2004 woont hij met zijn Duitse vrouw in een eeuwenoude boerderij in de Limousin. ,,De ommekeer in mijn leven is geslaagd'', zei hij eerder, ,,ook als mijn boek niets wordt.''

GEKREUN TUSSEN DE GRAFSTENEN

'De trooster' is het waard om om de hele nacht voor op te blijven, stelt de recensent van het Värmlands Folkblad over de zesde thriller van de Zweedse Karin Wahlberg. Of de bespreker het bij het rechte eind heeft, kan de Nederlandse lezer vanaf april 2010 vaststellen. Dan ligt het boek in de winkel.

Op een nacht loopt een vrouw in gedachten verzonken langs het kerkhof van het vredige stadje Oskarshamn. Opeens hoort ze gekruen tussen de grafstenen. Wanneer ze haar mobiele telefoon pakt om hulp te vragen, springt iemand uit het duister tevoorschijn. Ze voelt een brandende pijn in haar buik en daarna wordt alles zwart.

Chirurg Veronika Lundborg heeft dienst wanneer de gewonde vrouw op een brancard wordt binnengebracht. Maar een paar uur later wordt de vrouw dood in het ziekenhuisbed aangetroffen. Al snel wordt Lundborg meegesleurd in een maalstroom van geruchten en verdachtmakingen. Heeft ze een beoordelingsfout gemaakt of schuilen er duistere motieven achter dit sterfgeval?

Karin Wahlberg (1950) is artst in het universiteitsziekenhuis van Lund. In haar misdaadromans spelen inspecteur Claes Claesson en chirurg Veronika Lundborg de hoofdrol. Eerder verschenen 'Dodelijke bloemen' en 'Het derde meisje' in Nederlandse vertaling. Van Wahlberg zijn in Zweden inmiddels één miljoen boeken verkocht.

EEN MEISJE LOOS

Kim Moelands (1975) maakte eind 2008 vele tongen los toen ze haar autobiografische roman 'Ademloos' publiceerde. In dit indringende boek vertelt ze hoe haar vriend Ron de strijd tegen de ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) verloor en zij zich met moeite tegen dezelfde ziekte verzet.

Moelands heeft zich nu op de fictie gestort en publiceert in februari 2010 haar debuutthriller 'Weerloos'. Op zichzelf al een prestatie van formaat gezien haar vele ziekenhuisopnamen. Haar proeflezers, en dat waren niet de minsten (Simon de Waal, Elvin Post, René Appel, Judith Visser), betoonden zich al enorm enthousiast over Moelands' thriller. ,,Een wervelwind van kolkende emoties'', zo bestempelt Simon de Waal het boek, dat door de uitgever als een 'zinderende achtbaan van lust en leugens' wordt gepresenteerd.

Het verhaal: Naomi van Heest heeft het helemaal gehad met mannen. Ze laat zich dan ook slechts met moeite overhalen door haar beste vriendin Sonja om een avondje te gaan stappen. Maar zodra ze de discotheek binnenstapt ziet ze hem: een onweerstaanbaar aantrekkelijke man met ijsblauwe ogen en donkere krullen.

Geheel tegen haar principes in gaat ze met hem mee. De intense chemie tussen hen vertaalt zich in een uitermate bevredigende vrijpartij en vanaf dat moment zijn Naomi en Stefaan onafscheidelijk. Maar wie is Stefaan en wat wil hij van haar? Hij trekt aan en stoot af, gaat grenzen over die hij zou moeten respecteren en lijkt letterlijk haar gedachten te kunnen lezen. Toch blijft Naomi doof voor de waarschuwingen van Sonja en ze laat zelfs toe dat Stefaan een wig drijft tussen de twee hartsvriendinnen. Wanneer eindelijk de schellen van Naomi's ogen vallen, lijkt het te laat om zich nog aan Stefaans ijzeren greep te kunnen ontworstelen.

Andere nieuwe titels:

Julie Corbin - 'Vertel me geen geheimen' (april 2010). Grace woont al haar hele leven in een dorpje aan de oostkust van Schotland. Ondanks wat familieproblemen vindt ze dat het leven goed is. Tot een telefoontje van haar beste vriendin van vroeger alles dreigt kapot te maken wat ze liefheeft.
Pierre Lemaitre - 'Bruidsjurk' (april 2010). Sophie Auverney, nanny van het zesjarig jongetje Loïc, wordt achtervolgd door haar traumatische verleden. En dan vindt ze op een dag ook nog Loïc in bed, gewurgd met een schoenveter.
Lisa Jackson - 'Venijn' (april 2010). Als hij zijn ogen opent in het ziekenhuis waar hij herstelt van een ongeluk, ziet rechercheur Rick Bentz haar staan. Jennifer. Ze werpt hem een kushand toe en verdwijnt. Maar het kan Jennifer niet zijn, want zij stierf 12 jaar geleden...
James Huston - 'Marine One' (april 2010). Tijdens noodweer stort een helikopter neer. Aan boord is de president van Amerika.
Clive Cussler en Dirk Cussler - 'Duivelsadem' (april 2010). Een wetenschappelijke doorbraak om de opwarming van de aarde te keren, een reeks onverklaarbare dodelijke ongevallen in Brits-Columbia en een golf internationale conflicten tussen de VS en Canada. Cusslers held Dirk Pitt gelooft dat er een verband bestaat, maar welke?

Geen opmerkingen: