09 januari 2010

Wordt verwacht 163 (nieuws, 2010)

BIJENSTEKEN IN DE HALS

,,Ik ben het levende bewijs van iemand die niet rijk wordt van het schrijven van thrillers'', placht Jacob Vis (1940, pseudoniem van Job Vis) doorgaans met een grijns te zeggen. Toch blijft deze gepensioneerde bosbouwer en enthousiast pleitbezorger van het vaderlandse gilde van thrillerauteurs (hij verdient een lintje of anders het erelidmaatschap van het genootschap van misdaadauteurs...) gestaag aan de uitbreiding van zijn oeuvre werken. In 1987 verscheen zijn debuut 'Prins Desi', in mei 2010 komt bij uitgeverij Ellessy 'De imker' uit. Het is, als het telraampje zich niet vergist, Vis' twintigste boek.

'De imker' is een vervolg op het nog niet zo lang geleden verschenen boek 'De erfgename', waarin ook het landgoed Morren het decor vormde. 'De imker' woont aan de rand van het landgoed, waar hij een onopvallend bestaan leidt. Toch gaan er vreemde geruchten over hem rond, die sterker worden als jonkvrouw Gonda van Walsum na de dood van haar geliefde uit Zuid-Afrika terugkeert naar IJsselmonder waar ze haar erfgoed, het landgoed Morren en de partiuliere Grondbank in deplorabele staat aantreft. De bank staat op de rand van het faillissement en het landgoed dreigt geveild te worden.

In een ultieme poging het bankroet af te wenden gaat Gonda terug naar Zuid-Afrika om goud te kopen bij zakenvrienden van haar man. Kort voor haar vertrek sterft haar halfbroer in zijn gevangeniscel. In zijn hals zitten bijensteken, maar voor justitie de ware doodsoorzaak kan onderzoeken wordt het lijk uit de gevangenis gestolen.

Commissaris Ben van Arkel, die al in vele avonturen van Vis meedraait, probeert de raadselachtige verdwijning op te lossen. Maar hij krijgt ook nog de organisatie van het bezoek van de koningin aan IJsselmonde op zijn bordje.

Vis werd vier keer genomineerd voor de Gouden Strop. Vorig jaar stond hij met 'De scheepsbouwer' op de shortlist voor De Diamanten Kogel.

PINDAKAAS HELPT NIET

In juli gaat de proloog van de Tour de France van start in Rotterdam. Thrillerauteur Ep Meijer komt, met een scherp oog naar de actualiteit, enkele maanden eerder, in april 2010, met de wielerthriller 'De vlucht'.

In de thriller staat Stefan van Aert centraal. Hij is een modale profwielrenner in de nadagen van zijn carrière. Nu de Tour in Rotterdam zijn start beleeft, wil hij nog een keer schitteren, maar gaat dat wel op een boterham met pindakaas?

Via via komt Van Aert in contact met een Waalse veearts en stemt hij in met een mysterieuze behandeling. Er zij echter meerdere partijen in het 'wondermiddel' van de veearts geïnteresseerd. Onwillekeurig wordt Van Aert een pion in een spel dat tijdens de Koninginnerit van de Ronde van Frankrijk zijn ontknoping krijgt.

Ep Meijer (1959) studeerde politicologie en Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen. Als freelance journalist publiceerde hij in Vrij Nederland, Elsevier, Trouw en NRC Handelsblad. Eerder publiceerde hij de thrillers 'De regels' en 'Het Plato paradigma'.

Andere nieuwe titels:

Henk Scheermeijer - 'Aanslag op het Vaticaan' (mei 2010). True crime waarin ex-zakenman en voormalig geheim agent Scheermeijer verhaalt over geplande aanslagen op onder andere het Vaticaan, het Paleis op de Dam, de Europese Bank in Frankfurt en olieraffinaderijen in Rotterdam.
Nanne Harkema - 'Buitenspel' (april 2010). Voor meer informatie zie hier.
Mary Morgan - 'Onderstroom' (april 2010). Van de waslijn gestolen ondergoed, een vuilniszak met geld, de dood van een collega van haar man, het zijn slechts enkele voorbeelden die hoofdpersoon Sian Lewis doen beseffen dat ze in serieus gevaar verkeert.
Hetty Visser - 'Doodzonde' (februari 2010). 'Romantische misdaadroman'. Als er een jonge vrouw, onderzoeksassistente op de universiteit van Wageningen, verdwijnt, is niemand gealarmeerd. Maar detective Tess de Herder ontdekt dat een stalker de vermiste vrouw terroriseerde.

Geen opmerkingen: