06 oktober 2021

In Barcelona (nieuws, 2021)

Verdwijnende containerschepen
Vrijdag 1 oktober was het acht jaar geleden dat de Amerikaanse thrillerschrijver Tom Clancy op 66-jarige leeftijd overleed in een ziekenhuis in Baltimore. Nog steeds verschijnen onder zijn naam (en in een kleiner lettertype die van een co-auteur) vuistdikke technothrillers. Op 16 november verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna de door 'co-auteur' Mike Maden geschreven thriller Tom Clancy Kettingreactie.

President Jack Ryan ('een soort Amerikaanse James Bond', aldus de Volkskrant) is opnieuw de held van het verhaal. Maar ook zijn zoon weet van wanten. 

Tijdens een vakantie in Barcelona loopt zoonlief Jack Ryan jr. in een café een vriendin van vroeger, Renee Moore, tegen het lijf. Helaas heeft ze geen tijd om bij te praten en dus maken de twee een afspraak voor later op de dag.

Maar vlak nadat Jack het café heeft verlaten, wordt het door een explosie verwoest. En hoewel hij nog probeert Renee te redden, komt hij te laat. Ze sterft in zijn armen, nadat ze nog één woord heeft gefluisterd: Sammler.

Samen met de Spaanse geheime dienst gaat Jack jr. op zoek naar de daders van de aanslag.

Intussen heeft zijn vader, president Jack Ryan, te maken met een heel andere crisis. Op de Stille Oceaan verdwijnt het ene na het andere containerschip compleet van de radar.

Mike Maden is de auteur van de technothrillers Drone, BlueWarrior, Drone Command en Drone Threat. Hij studeerde politieke wetenschappen en specialiseerde zich in conflicten en technologie in internationale relaties. Tom Clancy Kettingreactie is zijn vierde boek in de Jack Ryan-reeks.

Tom Clancy wordt gezien als de bedenker van de technothriller. Naast zijn thrillers met Jack Ryan in de hoofdrol, schreef hij ook nog de reeksen Op-Center, Power Plays en Net Force, en enkele non-fictieboeken over de Amerikaanse strijdkrachten. 

Geen opmerkingen: