13 oktober 2021

Heb vertrouwen (nieuws, 2021)


Coronathrillers in aantocht 
 De Spanningsblog vroeg vorig jaar aan ruim twintig schrijvers of zij wellicht inspiratie konden putten uit de coronapandemie voor een volgende thriller. De meerderheid stond daar huiverig tegenover. 
'Je kunt wel een corona-gerelateerd verhaal of een plot verzinnen, maar dan kan over een tijdje blijken dat je de plank faliekant hebt misgeslagen', zei Gouden Strop-winnaar Roel Janssen. 'Dat risico zit er in. Schrijven vergt ook afstand nemen.'

Karin Slaughter heeft inmiddels een coronathriller op haar naam staan. Maar nu komen ze er van Nederlandse schrijvers toch ook aan. Ook al mag je die boeken van de auteurs geen coronathriller noemen. Schrijfster Isa Maron, die zich online verre van onbetuigd laat in de coronapasdiscussie, kondigde afgelopen zomer op Facebook haar nieuwe thriller De plaag aan.

'Bedacht en verzonnen in 2019' gaat dit verhaal over de uitbraak van een nieuwe ziekte, die niet alleen zeer besmettelijk is maar ook nog eens erg dodelijk blijkt. Terwijl de buurlanden de grens met Nederland hermetisch sluiten en de rest van de wereld de situatie met argusogen bekijkt, worstelen de inwoners van het land met de nieuwe werkelijkheid. Volgens Maron komt dit boek op 21 oktober uit, maar op de website van haar uitgeverij The House of Books is daar nog niets van te zien.

Nevenschade

Een tweede thriller waarin een virus centraal staat, is van de hand van Jens Vern, pseudoniem van Hebban.nl-opperhoofd Sander Verheijen. Het heet Nevenschade en ligt vanaf 2 november in de winkel. Ter gelegenheid van de verschijning van het boek doet Vern met collegaschrijver Jeroen Windmeijer tussen 29 oktober en 6 november een tour langs vijf boekhandels (in Leiden, Lisse, Sassenheim, Noordwijk en Amstelveen).

Nevenschade speelt zich af in Nederland dat na een jaar lang in de ban van een virus te zijn geweest, bijzonder snel is opgekrabbeld door de deal die de minister-president maakte met een Amerikaans farmaceutisch concern. Niemand weet precies hoe hoog de prijs van die deal is geweest totdat een spoedarts in Den Haag een verbijsterende ontdekking doet en een onderzoeksjournalist en een vertaalster van een vertrouwelijk document tot dezelfde conclusies komen.

Jens Vern: ‘Natuurlijk is er vrij grote kans dat Nevenschade in de hoek van coronathriller gedrukt gaat worden omdat er een virus in zit. Maar eigenlijk gaat het – net als in De macht van K. trouwens – over macht en geld. Maar vooral vertrouwen. Vertrouwen in zakenpartners, in familie en vrienden, en in de overheid. Wat gebeurt er als dat vertrouwen is gebaseerd op leugens en onwaarheden en scheuren gaat vertonen?’

Sander Verheijen (Lisse, 1974), oprichter van Crimezone.nl en hoofdredacteur van lezerscommunity Hebban.nl. Hij debuteerde in 2020 met de thriller De macht van K., waarvoor hij genomineerd werd voor de Gouden Strop. Nevenschade is zijn tweede thriller. Eerder schreef Verheijen het non-fictieboek Ik kan er nét niet bij, waarin hij vertelt over zijn eerste jaren als vader van een bijzondere tweeling. De een werd geboren met een zware hersenbeschadiging, de ander heeft autisme.

Geen opmerkingen: