19 oktober 2021

Achter een naam (nieuws, 2021)

Spaanse misdaadschrijfster blijkt drie mannen te zijn
Achter Carmen Mola gaat niet een Spaanse schrijfster schuil, maar drie mannelijke landgenoten. Dat bleek bij de uitreiking van de Planetaprijs. Toen stapten drie mannen het podium op om de prijs in ontvangst te nemen. 


Onder het pseudoniem Carmen Mola hebben de mannen meerdere misdaadthrillers geschreven. Agustín Martínez, Jorge Díaz en Antonio Mercero hadden romans gepubliceerd en als scenarioschrijvers gewerkt onder hun echte namen voordat ze samenkwamen om als Carmen Mola te schrijven.

Het bekroonde boek is een historische thriller, die zich afspeelt in 1834 tijdens een cholera-epidemie, en gaat over een seriemoordenaar die meisjes in stukken hakt. Een journalist, een politieagent en een jonge vrouw komen samen om te proberen hem op te jagen.

De mannen, allen in de 40 en 50, ontkenden een vrouwelijk pseudoniem te hebben gekozen om de boeken te helpen verkopen. 'We verstopten ons niet achter een vrouw, we verstopten ons achter een naam', vertelde Antonio Mercero aan de Spaanse krant El País. 'Ik weet niet of een vrouwelijk pseudoniem meer zou verkopen dan een mannelijk, maar ik betwijfel het.'

De Planeta-prijs, die wordt uitgereikt door de gelijknamige uitgeverij, is zowel een zoektocht naar potentieel lucratieve nieuwe boeken als een erkenning van talent. Alleen ongepubliceerde manuscripten kunnen worden ingezonden en het winnende boek moet door Planeta worden uitgegeven. In het geval van het nieuwe werk van Mola, dat onder die naam zal worden uitgebracht, betekent dit dat zij hun huidige uitgever, concurrent Penguin Random House, moeten opgeven.

(Bron: De Telegraaf)

Geen opmerkingen: