02 oktober 2021

Exit (nieuws, 2021)

Misdaadauteur Bob Mendes overleden  Na Pieter Aspe in mei van dit jaar is nu nog een groot Vlaams misdaadauteur heengegaan. Gisteren overleed tweevoudig Gouden Strop-winnaar Bob Mendes in zijn woonplaats Merksem. David Mendes, zoals hij officieel heette, is 93 jaar geworden. 

Bob Mendes
werd op 15 mei 1928 geboren in Antwerpen. Zijn familie is van Portugees-Joodse afkomst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog koos hij ervoor om zijn Joodse voornaam David te verdoezelen en liet hij zich 'Bob' noemen. Toen hij op latere leeftijd begon te publiceren als schrijver, gebruikte hij dan ook die naam.

Tientallen romans, thrillers, gedichten, verhalen en verhalenbundels heeft Mendes op zijn naam staan. Hij was accountant en behaalde een graad in de boekhoudkunde. Ook was hij ere-accountant Lid van de Commissie Letteren SABAM, een Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. In 2002 werd hij benoemd tot erevoorzitter van het in 2002 opgerichte GVM, het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.

Hoewel hij vooral bekend is van zijn misdaadverhalen, debuteerde Mendes in 1984 met de dichtbundel Met rook geschreven. Zijn debuut als romanschrijver was Bestemming terreur, dat in 1986 verscheen. Zijn thrillers zijn bijzonder, omdat zij gebaseerd zijn op waargebeurde feiten die Mendes in een nieuwe, vaak verrassende context plaatst. Hij gaf dit genre zelf de veelzeggende naam ‘faction thriller’.

Mendes won tweemaal De Gouden Strop, de eerste keer voor Vergelding (1992) en de tweede maal voor De kracht van het vuur (1996). In 2004 ontving hij De Diamanten Kogel voor zijn thriller Medeschuldig (2003). Ook een van zijn verhalenbundels, Dirty Dancing (2003) viel in de prijzen. Mendes won hiermee de Crime Short Story Competition 'Atanas Mandadjiev'.

Nadat hij voor de tweede keer de Gouden Strop had gewonnen, stond hij op de nominatie om in 1998 het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek te schrijven. Mondelinge afspraken met de Stichting CPNB waren al gemaakt, maar werden niet omgezet in definitieve contracten. De CPNB was bang dat Mendes niet bekend genoeg was bij het grote publiek en koos destijds voor de Amerikaan James Ellroy. Diens boekje Gedumpt (een op waarheid gebaseerd verslag van een moordonderzoek), werd overigens door de pers slecht ontvangen. 'Zo gaat het altijd', liet Mendes destijds weten. 'De promotie van de Nederlandstalige misdaadboeken blijft ver achter bij die van de buitenlanders. Terwijl de kwaliteit van veel van de onzen die van de Amerikaanse thrillers ver overstijgt.'

Op vijfentachtigjarige leeftijd pakte Mendes nog uit met een ware krachttoer. Met zijn epische roman Bloed, zweet en tranen (2013), vertelt hij het verhaal van de joodse Bart Meijer, die tijdens een herdenkingsbijeenkomst van de Holocaust in Israël in 2011 een van de aanwezigen uit zijn oorlogsverleden in het bezette België herkent. Mendes schreef het boek vanuit zijn persoonlijke oorlogsverleden zoals hij het als tiener heeft meegemaakt. Hij droeg het boek op aan zijn vader, Benjamin Mendes.

Van de gemeente Schoten kreeg de schrijver in 1999 de Cultuurprijs. Komende vrijdag is er een afscheidsplechtigheid voor Mendes in Schoten.

Geen opmerkingen: