21 oktober 2021

De lijnen zijn geopend (nieuws, 2021)

Zevende nominatie voor Saskia Noort  Ze schrijft de ene na de andere bestseller, maar het in de wacht slepen van literaire prijzen wil nog niet zo erg lukken. Oké, ze won een Franse prijs en werd door het genootschap van misdaadauteurs verblijd met de Meesterprijs voor haar hele oeuvre. Maar voor de rest grossiert Saskia Noort in nominaties. Ter vergelijking: collega-auteur Esther Verhoef sleepte al de Diamanten Kogel, de Gouden Strop en de NS Publieksprijs in de wacht. 

Tot dusver werd ze drie keer genomineerd voor de Gouden Strop: in 2003 (Terug naar de Kust), 2004 (De Eetclub) en dit jaar (Bonuskind). En nu is er weer een tweede nominatie voor haar jongste thriller. Saskia Noort maakt met vijf andere auteurs kans op de NS Publieksprijs. Het is haar zevende nominatie in totaal na Stromboli (2018), Huidpijn (2017), Debet (2014), De verbouwing (2009), Nieuwe buren (2006) en De eetclub (2004). Haar nieuwe nominatie noemt ze 'te gek' op Twitter. 'Maar eindelijk eens winnen is nog leuker.'

Gisteren is de stemperiode gestart voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland. De genomineerden werden bij de talkshow Khalid & Sophie op NPO 1 bekendgemaakt. Naast Bonuskind zijn ook Derksen van Michel van Egmond & Antoinnette Scheulderman, Ik ga leven van Lale Gül, Martien van Jan Dijkgraaf, Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen en Wen er maar aan van Maike Meijer genomineerd. Tot 17 november 19.30 uur kunnen lezers stemmen op deze genomineerde boeken via www.nspublieksprijs.nl. Diezelfde avond wordt in de talkshow M op NPO 1 door Margriet van der Linden bekendgemaakt welk boek de titel Boek van het Jaar 2021 krijgt.

Michel van Egmond won de prijs in 2017 met De wereld volgens Gijp, in 2014 met Kieft en in 2013 met Gijp. Hendrik Groen won de prijs al twee keer, voor Zolang er leven is in 2018 en voor Pogingen iets van het leven te maken in 2016. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2021, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang reizen met de NS Business-Card 1e Klas.

Geen opmerkingen: