27 maart 2017

Wordt verwacht 398 (nieuws, 2017)

BETER EEN VERRE VRIEND DAN EEN SLECHTE BUUR

'Een enorme prestatie', oordeelt Boekenweekgeschenkauteur Herman Koch over Angst, de eerste thriller van Dirk Kurbjuweit, hoofdredacteur van Der Spiegel. 'Angst speelt met onze morele waarden en maakt de lezer daarmee medeplichtig aan moord', analyseert de auteur van de bestseller Het diner op de cover.

Geschikt voor lezers met 'een moreel sterke maag', meldt uitgeverij Ambo|Anthos over deze thriller die in september 2017 verschijnt. Van het boek zijn de vertaalrechten inmiddels aan zestien landen verkocht.

Het verhaal gaat over Randolph. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en een prachtig huis in Berlijn. Een perfect plaatje, zogezegd. Er rust echter één smet op dit ogenschijnlijk mooie leventje: Randolphs vader zit in de gevangenis, veroordeeld voor de moord op Randolphs onderbuurman. Dieter Tiberius was een vreemde, maar vriendelijke man. Tot hij erotische brieven aan Randolphs vrouw begon te schrijven, het echtpaar begon te bespioneren en hen uiteindelijk beschuldigde van kindermisbruik.

Randolph doet aangifte. Maar de politie staat machteloos en schaart zich eerder achter Tiberius dan achter de gezagsgetrouwe Randolph. In Angst doet Randolph verslag van de gebeurtenissen die leidden tot de moord. Hij schrijft erover aan zijn vrouw, die niet alles weet.

Dirk Kurbjuweit (1962) is hoofdredacteur van Der Spiegel en woont afwisselend in Berlijn en Hamburg. Zijn werk werd meermaals bekroond, onder andere met de Egon Erwin Kisch Prijs voor journalistiek. Eerder schreef hij zeven goed ontvangen romans, waarvan de meeste in Duitsland werden bewerkt voor film, televisie en radio. Angst, dat in 2013 in Duitsland verscheen, is Kurbjuweits eerste thriller.

Geen opmerkingen: