09 maart 2017

Wordt verwacht 394 (nieuws, 2017)

CLAES OVER EROS EN PSYCHE

Weet u nog wie de Gouden Strop 2015 won? Nee? Stop met googelen, hier volgt het antwoord: de Vlaming Jo Claes. En het winnende boek heette De mythe van Methusalem. Claes heeft sindsdien niet stilgezeten: hij publiceerde twee thrillers en een jeugdroman. Binnenkort wordt een nieuw boek - met een welluidende titel - aan zijn oeuvre toegevoegd: Over elk vergeten heen.

De schrijver annex leerkracht op het Heilig Hart-instituut in Heverlee schotelt zijn protagonist, hoofdinspecteur Thomas Berg, een nieuwe klus voor. Op een kunstveiling in Antwerpen is Berg er getuige van hoe een bronzen beeld van de Belgische kunstenaar Constantin Meunier tegen een recordprijs wordt verkocht. Het beeld stelt de mythologische figuur Psyche voor en dateert van 1894. De nieuwe eigenaar, die toevallig in hetzelfde hotel logeert als Berg, wordt die nacht vermoord. Het beeld is foetsie.

De belangrijkste verdachte in deze zaak is een antiekhandelaar uit  Leuvenr, tot op Valentijnsdag een tweede slachtoffer valt. Zijn hart is doorboord met een pijl en zijn lijk ligt tentoongespreid in de crypte van de man die ooit opdracht gaf om het beeld te maken.

In de loop van het onderzoek wordt duidelijk dat het kunstwerk de helft is van een set, Eros en Psyche, waarvoor twee geliefden model hebben gestaan: een meisje uit de Leuvense burgerij en een joodse jongeman die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Gestapo werd verraden.

Het oude liefdesverhaal, de moord op Valentijnsdag, de pijl in het hart... alle elementen lijken erop te wijzen dat de dader doelbewust de mythe van Eros en Psyche kopieert, tot er een derde dode valt en Berg beseft dat er nog iets veel gruwelijkers aan de hand is.

Jo Claes (1955) begon in 2008 aan een reeks misdaadromans rond het personage van inspecteur Thomas Berg. De boeken spelen zich af in Leuven, de woonplaats van de auteur. Op dit moment zijn er negen boeken uitgebracht in deze reeks: De zaak Torfs, De blinde vlek, Dood in december, Het oog van de naald, Tot de dood ons scheidt..., Getekend vonnis, De mythe van Methusalem, Vermoorde onschuld en Voor wie de klok slaat. Getekend vonnis werd genomineerd voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. De mythe van Methusalem kreeg de Hercule Poirot Publieksprijs en de Strop.

Over elk vergeten heen verschijnt bij uitgeverij Houtekiet.

Geen opmerkingen: