24 maart 2017

Bestsellerlijsten (nieuws, 2014)

NEDERLANDSE THRILLERS LEGGEN HET AF TEGEN VERTAALD WERK

Als de ontwikkeling zich zo doorzet, wordt een waargebeurd verhaal het bestverkochte boek van het jaar. De afgelopen drie jaar gebeurde dat met Kieft van Michel van Egmond, Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk en Judas van Astrid Holleeder. Dit constateert NRC Handelsblad aan de vooravond van de Boekenweek na onderzoek van de bestsellerlijsten van de afgelopen twintig jaar.

Het is echt een trendbreuk met de jaren daarvoor, meldt de krant. Sinds 1997 was het eigenlijk altijd een literaire titel die het best had verkocht, op spannende boeken (van John Grisham, J.K. Rowling, Stieg Larsson), dieethypes (Sonja Bakker) en een woordenboek  (Prisma) na.

Wat de Nederlandse misdaadroman betreft was Appie Baantjer rond de eeuwwisseling nog de belangrijkste leverancier. In 1998 stond hij met twee titels bij de eerste 11 en het jaar daarop haalde hij de top 5 met De Cock en de dood in antiek.

Daarna bloeide het Nederlandse spannende boek enorm op, met Saskia Noort en Esther Verhoef als onvervalste verkoopkanonnen. In 2004 behaalde Noort met ruim 175.000 exemplaren van De eetclub plek 4 in de top 100. In 2014 stond Verhoef op de derde plaatst met De kraamhulp. Vanaf dat jaar daalde het aantel Nederlandse thrillers in de lijsten weer. Vertaalde thrillers blijven het toch beter doen.

Bron: NRC Handelsblad

Geen opmerkingen: