25 maart 2017

Corine Hartman - Sluipend gif (2017)

DE CHARMANTE KLOOTVIOOL MOET DOOD

(Door Peter Kuijt)

De Française Jacqueline Sauvage kreeg tien jaar gevangenisstraf nadat ze haar man met een jachtgeweer had doodgeschoten. De echtgenoot had haar tijdens hun 47-jarig huwelijk stelselmatig mishandeld. Later verleende president Hollande gratie aan Sauvage.

Geïnspireerd door deze zaak schreef Corine Hartman de uitstekende psychologische thriller Sluipend gif, over Jacq, een vrijwilligster die de koffie rondbrengt in verzorgingshuis De Horizon. Zij woont in Bronkhorst en is getrouwd met Gijs. De wederhelft is een klootviool eerste klas, maar voor de buitenwereld een charmante en innemende kerel. Gijs heeft meer interesse voor de waterstanden van de IJssel dan voor de noden van zijn vrouw. Ze komt alleen van pas als hij iemand zoekt om zijn frustraties over zijn ontslag op te kunnen botvieren. In het bijzijn van anderen mag hij haar graag kleineren. Het is niet voor niets dat hun dochter Hannah al jaren het huis uit is.

Gijs is ontslagen bij de gemeente Zutphen en vaart nu heen en weer als baas van een veerpontje op de IJssel. Een baantje dat ver beneden zijn stand is en die frustraties viert hij bot op zijn vrouw. Uiteindelijk is Jacq de intimidaties en manipulaties van Gijs meer dan zat en besluit dat ze dezelfde koers moet varen als haar Franse naamgenote. Gijs moet de pijp uit.

Met trefzekere dialogen en een scherp ontwikkeld observatievermogen voor het leven in het soms benauwend stadje in de Achterhoek vertelt Hartman een indringend verhaal vanuit meerdere perspectieven. Welk persoon ze ook kiest om het verhaal te vertellen, ze doet het met een enorme bedrevenheid. Bovendien weet ze de lezer te verrassen met een goed doordachte finale. Het boek zou zeker niet misstaan op de shortlist van de Gouden Strop.

Corine Hartman - Sluipend gif. uitgeverij Cargo, 304 pag. Een verkorte versie van deze recensie stond op 11 maart 2017 in het AD.

Geen opmerkingen: