22 maart 2017

Wordt verwacht 396 (nieuws, 2017)

DE NERGENSMAN KAN EVEN NERGENS NAARTOE

De Vlaamse thrillerauteur Bavo Dhooge bedacht in 2011 de Scrabble Man. Twee jaar later kwam de inmiddels overleden Amerikaan Roger Hobbs met Spookman op de proppen. En in 2015 introduceerde zijn landgenoot, bestsellerauteur David Baldacci de Geheugenman. En het vaatje 'mannen' is nog niet leeg, getuige de nakende presentatie van de Nergensman, een creatie van Gregg Hurwitz.

In Hurwitz' vorige thriller werd hij nog de Nowhere Man genoemd, alsmede Orphan X, Zijn echte naam is Evan Smoak. Hij trad op jonge leeftijd toe tot een officieel niet-bestaand trainingsprogramma voor geheim agenten, project Orphan. De 'Orphans' werden opgeleid tot de beste sluipmoordenaars ter wereld en de allerbeste onder hen was Orphan X.

Evan verliet plotsklaps het project en begon met het helpen van mensen in extreme nood. Hij wordt de 'Nergensman'. Maar op een kwade dag is het Evan zelf die hulp nodig heeft. Hij wordt in een hinderlaag gelokt, verdoofd en weggevoerd. Wanneer hij bijkomt, zit hij opgesloten in een kamer, zonder enig idee te hebben van waar hij is en wie hem gevangen heeft genomen. Om te weten te komen wat er is gebeurd, moet hij slimmer, sneller en sterker zijn dan zijn tegenstanders.

De Nergensman, dat al een nummer 1-positie bereikte in Engeland, verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna op 30 mei. Gregg Hurwitz, auteur van onder andere Jij bent de volgende en Dan sterft ze, groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinty College (Oxford University), waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en volgens zijn uitgeverij voetbalt hij nog steeds graag (maar iets minder fanatiek).

Naast zijn thrillers - zestien stuks - schreef Hurwitz scenario's voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel. Zijn boeken verschijnen in 22 talen. Deel 3 van de Orphan X-serie verschijnt in  januari 2018.

Foto auteur: Gary Fleder

Geen opmerkingen: