21 maart 2017

Exit (nieuws, 2017)

GEESTELIJK VADER VAN INSPECTOR MORSE OVERLEDEN

De Britse misdaadauteur Colin Dexter is vandaag in zijn woonplaats Oxford op 86-jarige leeftijd overleden. Hij werd wereldberoemd toen zijn boekpersonage Inspector Morse hoofdpersoon van de gelijknamige televisieserie werd.


De befaamde speurder woonde en werkte in Oxford, reed in een vintage Jaguar, was liefhebber van Wagner, mooie vrouwen, bitter bier, malt whisky, kruiswoord- en andere puzzels.

De omroep ITV gebruikte het personage voor de serie waarvan tussen 1987 en 2000 33 afleveringen werden gemaakt. De latere series Lewis en Endeavour waren eveneens gebaseerd op de personages van Colin Dexter. Acteur John Thaw gaf gestalte aan het personage Endeavour Morse, die samen met zijn rechterhand sergeant Lewis (acteur Kevin Whately) in en rond Oxford moorden oploste.

Dexter had in zijn testament laten vastleggen dat niemand anders dan de in 2002 overleden John Thaw de rol van de speurder mocht spelen in een tv-serie. Hij wilde daarmee voorkomen dat acteurs gaan 'wedijveren' met hun Thaw. 'We willen nooit meer een herhaling van wat John heeft gedaan', liet de 83-jarige Dexter ooit weten aan The Independent. 'Veel mensen die betrokken waren met de serie, willen niet dat er iemand opstaat en zegt 'we gaan die goeie ouwe John even de loef afsteken'. Daarop heb ik gezegd dat ik dat nooit zal toestaan.'

Het bestaan van de clausule in Dexters testament werd onthuld in een interview met Radio Times door acteur Shaun Evans. Hij speelt een jonge inspector Morse in Endeavour. De producers kregen wel toestemming van Dexter om Evans in te huren, omdat hij niet zou lijken op de 'rijpere' Morse die Thaw speelde. 'Shaun is de laatste persoon die de rol van Morse vertolkt. Punt', aldus Dexter.

Colin Dexter schreef tussen dertien romans rond de hoofdinspecteur die regelmatig last had van een ochtendhumeur. Het eerste boek, Last Bus to Woodstock, verscheen in 1975 en was door Dexter geschreven tijdens een vakantie in Wales. De reeks eindigde bijna een kwart eeuw later met The Remorseful Day, waarin Morse overlijdt aan een hartaanval. De tv-serie 'Inspector Morse' werd van 1987 tot 2000 door de Britse televisie uitgezonden.

Dexter werd op 29 september 1930 geboren in Stamford. Hij werkte na zijn studie in Cambridge dertien jaar als leraar Latijn en Grieks. De auteur was betrokken bij de scripts van alle drie de series die op zijn boeken waren gebaseerd. Hij kwam in sommige afleveringen voorbij als passant.

Voor zijn boeken werd hij verscheidene malen bekroond, onder andere met Silver en Gold Dagger Awards. In juli 2012 kreeg Dexter de 'Outstanding Contribution to Crime Fiction award' voor de schepping van het Inspector Morse. De politieman dook op in dertien misdaadromans en vele korte verhalen. De toen 81-jarige Dexter verklaarde verguld te zijn met de prijs. 'Ik had nooit gedacht dat de goden me zo gunstig gezind zouden zijn dat mij deze eer te beurt zou vallen. En dat op mijn leeftijd.' In 2011 won de 91-jarige P.D. James de award en het jaar daarvoor ging Reginald Hill met de onderscheiding aan de haal.

Geen opmerkingen: