07 maart 2017

Na de Koude Oorlog (nieuws, 2017)

NA KWART EEUW KEERT SMILEY WEER TERUG

A legacy of spies heet de nieuwe spionageroman van John le Carré die begin september zal verschijnen en waarin spion George Smiley na ruim 25 jaar weer van zich doet lezen. In de thriller blikt de schrijver terug op twee populaire thrillers van hem: The spy who came in from the cold en Tinker Tailor Soldier Spy.


Peter Guillam, trouwe collega en volgeling van George Smiley van de Britse geheime dienst, beter bekend als het Circus, geniet van een welverdiende oude dag op de familieboerderij aan de zuidkust van Engeland, wanneer een brief van de Dienst hem terugroept naar Londen.

De reden? Zijn werkzaamheden tijdens de Koude Oorlog. Geheime operaties waar MI6 in het verleden zulke goede resultaten mee boekte en waar Guillam en Smiley bij betrokken waren, liggen nu onder het vergrootglas. Ze worden getoetst aan de hand van verontrustende criteria door ambtenaren bij de geheime dienst die nauwelijks tot geen herinneringen hebben aan de Koude Oorlog en die geen begrip kunnen opbrengen voor de redenen waarmee ze destijds gerechtvaardigd werden.

George Smiley maakte voor het eerst zijn opwachting in Call for the Dead uit 1961. En voor het laatst kwam hij voor in The secret Pilgrim uit 1990.

Bron: Amazon, foto auteur: Nadav Kander

Geen opmerkingen: