19 maart 2017

Inzendingen (nieuws, 2017)

CARIBISCHE THRILLER BEKROOND MET JHALAK-PRIJS

De Brit Jacob Ross heeft met zijn misdaadroman The Bone Readers de Jhalak-prijs gewonnen. De prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, is bestemd voor schrijvers uit de BAME-hoek, oftewel zwarte en Aziatische auteurs, schrijvers uit een etnische minderheid (black, Asian, minority ethnic).Het boek van Ross verhaalt over Digger, een rechercheur die werkzaam is bij het politiekorps op het Caribische eiland Camaho. Digger heeft de gave dat hij - onder led-lampen - beenderen kan 'lezen'. En hij kan ook heel goed stemmen herkennen. Toen hij jong was, is zijn moeder op onverklaarbare wijze verdwenen tijdens een protestdemonstratie tegen de verkrachting van een vrouw.

The Bone Readers is het eerste deel van een kwartet thrillers. Ross, afkomstig van het eiland Grenada, publiceerde eerder twee verhalenbundels en Pynter Bender, een roman uit 2009.  De schrijver won een cheque van duizend Britse pond.

De prijs, die was ingesteld om de slechte positie van de zogeheten BAME-schrijvers te verbeteren, wordt gefinancierd door een anonieme donateur. De Jhalak-prijs wordt volgend jaar opnieuw uitgereikt. Een jurylid liet weten dat twee weken voor de inzendingstermijn sloot er nog slechts 51 boeken waren ingezonden. Nadat de jury zich over het geringe aantal openlijk had beklaagd, kwamen er nog eens zeventig boeken extra binnen.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: