08 maart 2017

Buizen maar (nieuws, 2017)TV SPRINGT OP NORDIC NOIR

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Cilla en Rolf Börjlind brengt KRO-NCRV vanaf zaterdag 11 maart de thrillerserie Springvloed op het scherm. Twee afleveringen achter elkaar met honderd procent Nordic Noir.

Als oefening voor het nieuwe schooljaar krijgt rechercheur in opleiding Olivia Rönning (vertolkt door Julia Ragnarsson, foto) de opdracht een oude onopgeloste moordzaak te bestuderen. Als ze erachter komt dat haar overleden vader aan het oorspronkelijke onderzoek werkte, raakt ze volledig in de ban van deze zaak. Olivia besluit de hoofdonderzoeker van vijfentwintig jaar geleden op te zoeken om hem om hulp te vragen. Maar deze Tom Stilton blijkt spoorloos verdwenen te zijn.

In de volgende aflevering besluit Olivia het verlaten strandje te bezoeken waar een kwart eeuw eerder de moord plaatsvond. Op het eiland treft ze een verdachte man met een koffertje. Ondertussen blijkt Stilton een zwervend bestaan de leiden in de straten van Stockholm. Hij wil niet graag gevonden worden en heeft heel andere dingen aan zijn hoofd: zijn mede-daklozen worden stelselmatig aangevallen en de politie doet niet bepaald haar best om de schuldigen te vinden.
Springvloed, zaterdag 11 maart om 20.00 uur op NPO 3.

Als een gevalletje service van de zaak hieronder een selectie (dus altijd discutabel) van thrillers en misdaadfilms die de komende dagen op de televisie worden uitgezonden:

Klem
Aflevering 8 van de 10-delige dramaserie. Crimineel Wally heeft een huurmoordenaar op Marius (Jacob Derwig) afgestuurd. Zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan) vertelt belastingdirecteur Hugo (Barry Atsma) wat ze over haar eega heeft ontdekt.
Klem, donderdag 9 maart om 20.30 uur op NPO1.

A touch of Frost

Britse misdaadserie. De moordenaar van een tienermeisje komt na twintig jaar celstraf weer vrij. Hij werd destijds van een tweede moord verdacht, maar het slachtoffer werd nooit gevonden.
A touch of Frost, donderdag 9 maart om 20.30 uur op RTL8

The Night Manager
Aflevering 3 uit de zesdelige serie naar het gelijknamige boek van John le Carré. 'Night manager' Pine probeert het vertrouwen van wapenhandelaar Roper te winnen. Diens handlanger Corky blijft echter argwanend. Pines contactpersoon Burr werft ondertussen een nieuwe informant.
The Night Manager, vrijdag 10 maart om 20.30 uur op NPO1.

Trapped
De IJslandse detectiveserie Trapped is een stuk rauwer dan we van de Nordic Noir-stijl gewend zijn.
Door een sneeuwstorm raakt het IJslandse dorpje Seyðisfjörður afgesloten van de buitenwereld. Als er vervolgens een lijk wordt aangetroffen, staat een ding vast: de moordenaar bevindt zich onder de dorpsgenoten. Regisseur Baltasar Kormákur noemde Trapped in een interview met Elsevier een ‘Scandic Noir’ met een vleugje Agatha Christie. Maar liefhebbers van Scandinavische hitseries als Borgen, The Bridge en The Killing komen volgens hem mogelijk bedrogen uit. ‘Dit is geen gelikte serie waarin detectives in hippe kantoren op doorschijnend glas schrijven', aldus Kormákur. 'Deze serie gaat over gewone mensen in ongewone omstandigheden.'
De IJslanders sloten zich op in huis toen de serie op zondagavond werd uitgezonden. Trapped had een kijkdichtheid van 96,5 procent in het land dat ruim 330.000 inwoners telt.
Trapped, zaterdag 11 maart om 20.40 uur op Canvas.

De bende van Oss
Op ware feiten gebaseerde misdaadfilm uit 2011, over een bende die in de jaren 30 van de vorige eeuw in het Brabantse Oss huishield. De groep is verantwoordelijk voor een groot deel van de 24 moorden die in deze periode worden gepleegd. De film handelt om de moord op caféhouder Jan van de Pas aan de grens met Berghem, een buurdorp van Oss. Geen roofmoord, maar een crime passionel, gepleegd door wielrenner Jan Ceelen, die pas twee jaar later werd aangehouden. Hij lokte zijn rivaal op 8 november 1932 mee naar een eenzaam weiland en schoot hem in zijn rug. 'De Ceel' werd meteen aangehouden, maar onderging koelbloedig de verhoren. Er werden meer dan honderd getuigen gehoord. Hij moest de dader zijn, maar het harde bewijs ontbrak. De politie had de grootste moeite om in zwijgend Oss het bewijs bijeen te sprokkelen. Pas als er meer misdrijven worden opgelost durven Ossenaren te praten.
De bende van Oss, zaterdag 11 maart om 22.30 uur op NPO3.

Unforgotten
Eerste deel van Britse misdaadserie. Onder de resten van een gesloopt huis wordt een skelet gevonden. Rechercheurs Cassie Stuart en Sunny Khan ontdekken dat het gaat om een zaak van 39 jaar oud.
Unforgotten, zaterdag 11 maart om 22.40 uur op NPO2.

Suspects
Start van een nieuwe politieserie, Nederlandse remake van de gelijknamige Britse detectiveserie. Alleen de misdaad en de scènes staan vast in deze reeks. De rest wordt door acteurs Jeroen SpitzenbergerCarly Wijs en  Britte Lagcher geïmproviseerd. Zij spelen de agenten Daan, Susan en Liv.
Suspects, zondag 12 maart om 21.00 uur op RTL4

Homeland

De twaalfdelige serie is op de helft. Carrie probeert FBI-agent Ray Conlin te overtuigen om de gebeurtenissen rond de explosie in het centrum van New York verder te onderzoeken.
Homeland, zondag 12 maart om 22.00 uur op NPO3.
Follow the money
Laatste aflevering van deze uitstekende Deense misdaadserie. Crimineel Nicky lijdt grote persoonlijke verliezen. En rechercheur Alf ontdekt waar ondernemer Christensen al die tijd op aanstuurde.
Follow the money, maandag 13 maart om 22.55 uur op NPO2.

The Thirteenth Tale

Gothic detective waarin biograaf Margaret Lea wordt uitgenodigd op het afgelegen landhuis van schrijfster Vida Winter. Wnter sterft aan kanke en wil dat Lea haar biografie gaat schrijven. Terwijl de schrijfster haar mysterieuze geschiedenis vertelt, hoort Lea steeds meer verontrustende geluiden in huis.
The Thirteenth Sale, woensdag 15 maart 2010 om 21.55 uur op NPO2.

Klem
Voorlaatste aflevering. Marius beseft dat hij verraden is en probeert Abdu (Eric van Sauers). Hugo wil Kitty niet in de steek laten, maar komt steeds meer klem te zitten tussen de politie en zijn relatie met de Milners.
Klem, donderdag 16 maart om 20.35 uur, NPO1.

The Night Manager
Pine wordt betrokken bij zakendeals, ten koste van Corky's positie. Door de nieuwe aanwinst van Burr wordt een lek blootgelegd.
The Night Manager, vrijdag 17 maart om 20.30 uur op NPO1.

A most wanted man
Sterke verfilming door Anton Corbijn van het gelijknamige boek van John le Carré. Een gemartelde Tsjetsjeense immigrant duikt op in Hamburg om het fortuin van zijn familie te claimen. Duitse en  most wanted man, vrijdag 17 meert om 21.25 uur.Amerikaanse terreureenheden zin in de man een potentiële terrorist. De in 2014 overleden acteur Philip Seymour Hoffman speelt hier zijn laatste grote rol.
A most wanted man, vrijdag 17 maart om 21.25 uur, NPO3.

(foto uit Springvloed: KRO-NCRV)

Geen opmerkingen: