20 november 2022

Ingeslagen schedel (nieuws, 2022)

Misdaadroman over putmoord
De nooit opgeloste moord op Deventenaar Tjalling Tjalkens uit 1972 was hoogstwaarschijnlijk een criminele afrekening. Dit schrijft oud-journalist Peter ten Cate in de misdaadroman Pub Put Ploert, die die weekend is gepresenteerd. 

De moord op de destijds 28-jarige Tjalling Tjalkens is inmiddels verjaard. Het slachtoffer was in de vroege jaren 70 horeca-ondernemer in Deventer en Apeldoorn.

Tjalkens verdween op de avond van 12 december 1972 na een afspraak met een onbekend gebleven man in zijn danscaf√© de Gildekelder aan de Brink in Deventer. Drie weken later werd zijn lichaam aangetroffen op de bodem van een middeleeuwse put in de Gildekelder. Zijn schedel was ingeslagen. De zaak is beter bekend als 'de putmoord'.

Volgens De Stentor baseert Peter ten Cate zijn 'afrekeningtheorie' hoofdzakelijk op verklaringen die een bron heeft gedeeld met de inmiddels overleden oud-rechercheur Arend Laning. Hij was in de jaren 70 al betrokken bij het moordonderzoek, dat nooit tot de aanhouding van een verdachte heeft geleid. Ten Cate noemt de verklaringen in het boek ‘zeer authentiek en betrouwbaar’.

Het boek is te bestellen via boekhandel Praamstra in Deventer. 

(Bron: De Stentor)

Geen opmerkingen: