07 april 2009

Wordt verwacht 95 (nieuws, 2009)

VAN EEN KOUDE CRUISE THUISKOMEN

Uitgeverij A.W. Bruna laat geen mogelijkheid onbenut om de nieuwe, vierde vakantiethriller van Suzanne Vermeer onder de aandacht te brengen. Cruise ligt vanaf juni 2009 twee maanden lang in de winkel tegen een actieprijs. Tegelijkertijd worden voordeeledities uitgebracht van Vermeers eerdere thrillers 'All-inclusive', 'De Vlucht' en 'Zomertijd', waarvan in totaal 180.000 exemplaren zijn verkocht. Tegen die tijd zal ook haar website in de lucht zijn met een aanbieding: neem een abonnement en ontvang driemaal een kort verhaal van de auteur.

Maar het draait toch allemaal om het verhaal. Na 'Lokvrouw' van Marianne en Theo Hoogstraaten speelt ook Vermeers 'Cruise' zich grotendeels af op een cruiseschip. Heleen en Frank besluiten een romantische cruise te maken. De reis is geweldig, totdat Frank verdwijnt. Na een uitgebreide zoektocht op het schip wordt hij officieel als vermist opgegeven. Gebroken keert Heleen terug naar Nederland.

Maanden gaan voorbij, maar dan nemen twee verzekeringsmaatschappijen contact op met Heleen. Ze komt erachter dat Frank een dubbelleven leidde. Ze zet alles op alles om achter de waarheid te komen. Maar dat wordt haar niet in dank afgenomen.

Suzanne Vermeer (pseudoniem) werd geboren in Nijmegen en verhuisde op tienjarie leeftijd met haar ouders naar Amsterdam. Ze studeerde Spaans aan de Universiteit van Amsterdam en trok na haar studie naar Barcelona, waar ze nu nog steeds woont en werkt.

TRAMMELANT OP EEN VEERBOOT

Voor liefhebbers van Henning Mankell, Donna Leon, Ian Rankin en Andrea Camilleri. Zo betitelt A.W. Bruna het werk van de Griekse grootmeester Petros Markaris waarvan 'Bloedrechters' (verschijning: juli 2009) de eerste thriller van deze auteur is die deze uitgeverij op de markt brengt. Markaris' boeken spelen zich af in het hedendaagse en chaotische Athene. Hoofdpersonage is de politiek incorrecte commissaris Kostas Charitos: Griek, hoofd moordbrigade, echtgenoot en trotse vader. Markaris mag graag in tussenzinnetjes over Griekenland nu en in het recente verleden onder de dictatuur graag wat maatschappijkritiek ventileren.

In 'Bloedrechters' is Kostas Charitos ten einde raad. Hij heeft gehoord dat zijn dochter Katerina en haar vriend zich bevinden op een zojuist gekaapte veerboot. De daders zijn Griekse terroristen die in de oorlog in voormalig Joegoslavië aan de kant van de Servische Bosniërs hebben meegevochten en zich schuldig hebben gemaakt aan massamoord op moslims.

Met de kaping willen de terroristen bewerkstelligen dat ze niet zullen worden berecht voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Vanuit een crisiscentrum op Kreta probeert een antiterreurbrigade de situatie op te lossen, maar Charitos is daarbij niet welkom. Terwijl Griekenland afwacht hoe het drama zal aflopen, stort de radeloze Charitos zich op zijn werk: hij moet een gemaskerde man zien te stoppen die 's nachts als een engel des doods door de wijken van Athene dwaalt en die bekende homoseksuele acteurs uit tv-reclames executeert.

Petros Markaris werd op Nieuwjaarsdag 1937 geboren in Istanbul als de zoon van een Griekse moeder en een Armeense ondernemer. Hij groeide op in Turkije. Tegenwoordig woont en werkt hij in Athene. Hij doceerde dramaturgie aan de universiteit van Thessaloniki. Behalve politieromans schreef hij ook diverse toneelstukken en scenario's voor speelfilms en televisie. Daarnaast vertaalde hij werk van onder anderen Brecht en Goethe. Markaris' boeken zijn inmiddels in veertien talen verschenen.

Andere nieuwe titels:

Christopher Reich - 'Wetten van verraad' (juli 2009). Jonathan Ransom en zijn vrouw Emma zijn voor een skivakantie in Zwitserland, wanneer Emma verongelukt. De dag erna ontvangt Jonathan een envelop die aan Emma is geadresseerd. Er zitten twee tickets in voor bagage die op een afgelegen treinstation in bewaring is gegeven. Waarom weet Jonathan daar niets van?
Jefferson Bass - 'Heilig vuur' (juli 2009). Forensische antropoloog wordt geconfronteerd met het gedeeltelijk verbrande lijk van een vrouw wier doodsoorzaak onduidelijk is. Daarna krijgt hij per post verkoolde menselijke resten toegestuurd.
Matthew Reilly - 'De stenen van Stonehenge' (augustus 2009). Kwade krachten hebben een eeuwenoud tijdmechanisme in werking gesteld, die een allesverwoestende kracht zal ontketenen. Avonturier Jack West kan de aarde redden als hij de legendarische zes stenen van Ra bij elkaar weet te brengen.
Qiu Xiaolong - 'Het karakter van de draak' (september 2009). Hoofdinspecteur van politie Chen wordt aan het hoofd gesteld van een belangrijk onderzoek: hij moet een einde maken aan de misdaadpraktijken van maffiabaas Xing Xing, een man met het karakter van een draak.
John Sandford - 'Kwade bedoelingen' (september 2009). Rijke weduwe komt 's avonds thuis en treft haar dochter Frances niet aan. Verdwenen. Bovendien zjin de muren van hun huis met bloed besmeurd. Speurder Lucas Davenport duikt - met tegenzin - in deze zaak.

(Foto Suzanne Vermeer: Nadine van den Berg)

Geen opmerkingen: