26 april 2009

Inhaalslag (nieuws, 2009)

JEROEN, PAUL EN MATTHIJS HEBBEN HET TE DRUK VOOR ROEL

En het had hem nog wel zo'n leuk onderwerp geleken voor een discussie in een talkshow als 'Pauw & Witteman' of 'De Wereld Draait Door': politiek als entertainment. Maar om Roel Janssen zitten ze niet te springen bij dit soort programma's. 'Te druk' en 'Zitten vol tot aan het einde van het seizoen', was het antwoord op de vraag van uitgeverij Cargo om Roel Janssen te laten vertellen over zijn nieuwste thriller 'De stem van het volk', waarin een politica à la Rita Verdonk de televisiespelshow 'Wie wil het volk?' wint.

Maar wellicht vinden de programmamakers het ook wel niet leuk om over hun eigen functioneren te hebben. Want dat is waar de thriller deels over gaat: de macht van de media, met name de televisie, die politici lanceren alsof het eendagsvlinders zijn. Je kunt het volgens de schrijver zien als impliciete kritiek op de actualiteitenrubrieken en talkshows die allemaal hijgend achter elkaar de jongste hype willen 'coveren'. ,,Je ziet het aan de hype met de zingende huisvrouw, Susan Boyle, uit Britain's Got Talent, wier optreden al miljoenen keren te zien is geweest op YouTube'', aldus Roel Janssen vandaag tijdens de presentatie van zijn nieuwe thriller in Den Haag. ,,En aan de collectieve rouw deze week om het heengaan van columnist Martin Bril. De tv-shows willen niets missen.''

In 'De stem van het volk' is een parodie te lezen op de talkshow Pauw & Witteman, in het boek Snavel & Bolhuis geheten. De ene presentator heeft 'zorgvuldig ongefatsoeneerde krullen', zijn collega heeft een bos met 'zilvergrijs haar'.
Bij Pauw & Witteman is regelmatig Rita Verdonk te gast geweest, de populistische politica van Trots op Nederland. Roel Janssen: ,,De televisiewereld heeft na 2001, na de opkomst van Pim Fortuyn, een inhaalslag gemaakt. Kennelijk bevreesd dat ze iets zouden missen, mogen populistische politici ongelooflijk vaak komen opdraven in talkshows. Ze krijgen alle gelegenheid om hun zegje te doen. De tv is te lief voor dit soort mensen.''

Overigens komt het debat met Roel Janssen over politiek en media er toch wel. Op 2 juni, tijdens de Power of Plots in Amsterdam, kruist hij daarover de degens met.... Rita Verdonk.

Geen opmerkingen: