05 april 2009

Wordt verwacht 94 (nieuws, 2009)

AFGESNEDEN VAN DE BUITENWERELD

De dreiging van het onbekende en het teloorgaan van een beschaving. Dat zijn volgens uitgeverij Artemis & co de belangrijkste thema's in 'Koude aarde', het debuut van de Britse Sarah Moss. Het boek verschijnt in september 2009 in Nederlandse vertaling.

'Koude aarde' is een spannende roman over een groep jonge archeologen die afgesneden raakt van de buitenwereld. Ene Nina vertrekt met een team van zes jonge archeologen aan het begin van de arctische zomer naar Groenland. Daar hopen ze sporen te vinden van oude Vikingnederzettingen.

Terwijl de onderzoekers vorderen met de opgravingen op een oude begraafplaats, breekt in de rest van de wereld de vogelgriep uit. De internetverbinding valt weg en de archeologen hebben geen idee wat er in de 'buitenwereld' aan de hand is.
Al sinds haar aankomst heeft Nina levensechte dromen over wat er op de plek waar ze onderzoek doet is gebeurd. Naarmate de tijd verstrijkt raakt ze er meer en meer van overtuigd dat ze 's nachts stemmen en voetstappen hoort bij hun tentenkamp. Ze begint zich af te vragen of ze er wel goed aan doen de oude begraafplaats overhoop te gooien en of ze het verleden niet moeten laten rusten. Wanneer het erop begint te lijken dat het vliegtuig dat hen zou halen niet meer komt en ze een koude en geïsoleerde winter tegemoet gaan, stapelen de irritaties zich op en valt de groep langzaam uiteen.

Sarah Moss is docent Engelse en Amerikaanse literatuur aan de universiteit van Kent. Op de site van de universiteit vertelt ze dat haar interesses vooral uitgaan naar de negentiende eeuw en de plek van voedsel in literatuur. Eerder verscheen van haar hand onder andere een non-fictie boek over poolexpedities. Ook werkt ze aan een boek over de geschiedenis van chocolade.

Geen opmerkingen: