03 april 2009

Zwartmakerij (nieuws, 2009)

STREPEN DOOR MAFFIABOEK

Het boek 'Mafia' van journaliste Petra Reski ligt in Duitsland met zwart gemaakte passages in de boekhandel. Verschillende mensen die in het boek voorkomen, hebben een proces tegen de auteur aangespannen. Het boek zou in mei, onder de titel 'Maffia', in vertaling verschijnen bij Lebowski.

Reski toont in 'Maffia' de verwevenheid aan van maffia, overheid en religie. Ze interviewde zowel openbare aanklagers als advocaten van maffiabazen als spijtoptanten die onder bescherming van de politie staan.

Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski zou het jammer vinden om passages uit de Nederlandse vertaling weg te laten. ,,We wachten even af hoe deze strijd verloopt'', zegt hij in Boekblad. Van Gelderen vindt het opvallend hoe wereldwijd de Itailaanse misdaad haar vertakkingen heeft. ,,Ook de Italiaanse onderzoeksjournalist Roberto Saviano, auteur van 'Gomorra', moest na doodsbedreigingen van de Camorra onderduiken.''

Bij Lebowski komen dit jaar verschillende boeken over de maffia uit, zoals 'Het goud van de Camorra' door journaliste Rosario Capacchione (leeft ook onder doodsbedreiging) en 'Bloedbroeders' door Nicola Gratteri, een van de belangrijkste officieren van justitie van Italiƫ. Van Gelderen: ,,We willen interessante levensverhalen laten zien die aan misdaad gerelateerd zijn.'' Lebowski heeft er nu ook website voor ingericht: Crimedelacrime.nl.

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen: