05 april 2009

Verschraling (nieuws, 2009)

AGATHA CHRISTIE HAD ALZHEIMER

De Britse misdaadschrijfster Agatha Christie (1890-1976) leed aan het eind van haar leven aan de ziekte van Alzheimer. Dat beweert een aantal Canadese wetenschappers op basis van een grondige analyse van Christies schrijfstijl.

De onderzoekers vergeleken romans die Christie tussen haar 28ste en 82ste schreef en bestudeerden daarbij het aantal gebruikte verschillende woorden en zinnen in elk boek. Op oudere leeftijd trad bij Christie een aanzienlijke verschraling van haar taalgebruik op, aldus de wetenschappers. Haar vocabulaire boette aan het eind van haar leven met liefst vijftien à dertig procent aan omvang in, terwijl herhalingen van zinnen en onbepaalde aanduidingen (zoals 'something, thing, anything') zichtbaar toenamen. Ze stelden deze veranderingen vast in vijftien detectives, van 'The Mysterious Affair at Styles' tot 'Postern at Fate'.

De meest abrupte terugval van woordvariatie werd waargenomen in 'Elephants Can Remember', de roman die Christie op haar eenentachtigste schreef. Dat boek telt liefst 30 procent minder woordtypes dan 'Destination Unknown', geschreven op haar 63ste, terwijl het ook 18 procent meer zinnen met herhalingen bevat evenals driemaal vaker onbepaalde of vage woorden. Christie kreeg tijdens haar leven nooit de diagnose van Alzheimer te horen, maar volgens de wetenschappers is de taalverarming zo opvallend dat ze nooit te wijten kan zijn aan gewone ouderdomsverschijnselen.

(Bron: De Papieren Man)

Geen opmerkingen: