03 april 2009

Gewipt (nieuws, 2009)

SASKIA NOORT TE LICHT VOOR SHORTLIST

Thrillerschrijfster Saskia Noort is gestrand in de race om de shortlist van de Impac Dublin Award 2009, met honderdduizend Britse ponden (ruim 100.000 euro) een van de meer lucratieve onderscheidingen. Noorts tweede thriller 'De eetclub' moest het opnemen tegen boeken van 146 andere kandidaten. Daaronder waren ook Nederlandse auteurs als Kluun en Heleen van Royen. Ook zij drongen overigens niet door tot de shortlist.

Maar het Nederlandse trio hoeft zich niet te schamen. Ook literaire zwaargewichten als Philip Roth, Khaled Hosseini, Michael Ondaatje, Ian McEwan en JM Coetzee werden door de jury te licht bevonden. Wel drongen drie debutanten door tot de shortlist: Junot Díaz ('The Brief Wondrous Life of Oscar Wao'), Michael Thomas ('Man Gone Down') en Travis Holland ('The Archivist's Story'). Zij moeten het opnemen tegen Jean Echenoz ('Ravel'), Mohsin Hamid ('The Reluctant Fundamentalist'), Roy Jacobson ('The Burnt-Out Town of Miracles'), David Leavitt ('The Indian Clerk') en Indra Sinha ('Animal's People').

De lijst voor de Impac prijs, bestemd voor fictie gepubliceerd in het Engels (inclusief vertalingen), was samengesteld uit nominaties van 157 bibliotheken in 117 steden in 41 landen. De geselecteerde boeken zijn meestal elders ook al onderscheiden of werden genomineerd voor een prijs. Noorts 'De eetclub' ontving een nominatie voor de Gouden Strop 2004.

De prijs werd eerder gewonnen door Orhan Pamuk, Michel Houellebecq en Javier Marías. Vorig jaar ging de Libanese auteur Rawi Hage ('De Niro's Game') met de onderscheiding. Op 11 juni wordt de prijs uitgereikt aan de winnaar.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: