04 april 2009

Wordt verwacht 93 (nieuws, 2009)

ACHTTIEN JAAR OUD 'MEESTERWERK'

Uitgeverij Ambo hangt een fors prijskaartje (27,95 euro) aan het vuistdikke (760 pag.) 'Homicide' dat in september 2009 in de winkels moet liggen. En het is ook nog eens een achttien jaar oud boek.

Maar het is dan ook weer een werk waar een Edgar Award voor Best Fact Crime Book aan hangt en loftuitingen genereerde van onder anderen Norman Mailer ('Het beste boek over homicide detectives door een Amerikaanse schrijver') en Martin Amis ('Een meesterwerk!').

De schrijver van 'Homicide', David Simon, kreeg eind jaren tachtig als eerste journalist onbeperkt toegang tot de recherche in een grote Amerikaanse stad. En de stad waar Homicide zich afspeelt is Baltimore. Gemiddeld worden daar iedere drie dagen twee mensen doodgeschoten, -gestoken of -geslagen. De homicide unit krijgt met al deze zaken te maken: het team is een kleine, hechte groep mannen en een enkele vrouw, die dagelijks worden geconfronteerd met de meest duistere kanten van de Amerikaanse werkelijkheid. De teamleden hadden aanvankelijk moeite hem te accepteren, maar uiteindelijk werd Simon 'onderdeel van het meubilair'.

David Simon volgde een jaar lang verschillende geruchtmakende zaken en schreef daar uiterst gedetailleerd over. Van de moord op een elfjarig meisje tot de frequente afrekeningen in de onderwereld. Een andere affaire was het neerschieten van politieman Gene Cassidy. Hij was van korte afstand in het hoofd geschoten en men verwachtte dat Cassidy zou sterven. Maar Cassidy bleef, hoewel blind en met verlies van zijn zintuigen om iets te proeven of te ruiken, in leven. Een drugshandelaar, genaamd Butchie Frazier, werd later veroordeeld wegens poging tot moord.

Simon (1960) werkte tot 1995 voor de krant The Baltimore Sun. Daarnaast is hij ook het creatieve brein achter de in Baltimore gesitueerde serie 'The Wire', dat vijf seizoenen op de Amerikaanse televisie te zien was. Hij is getrouwd met thrillerschrijfster Laura Lippman.

1 opmerking:

Haye Koningsveld zei

Beste Peter,
Leuk dat je vooraf al enhousiast bent over dit prachtboek. Ik wil je even laten weten dat we ondertussen al besloten hadden de verkoopprijs van het boek op € 24,95 vast te stellen. Nu alleen nog even geduld hebben!
Haye Koningsveld
uitgever Ambo