12 april 2009

Wordt verwacht 96 (nieuws, 2009)

BELADEN NOTITIEBOEKJE

Uitgeverij Cargo brengt in september 2009 een echt Afrikaanse thriller op de markt. Het is 'De geheimhouder' van de Britse journalist Paul Harris. Eén niet mis te verstane loftuiting heeft Harris al kunnen noteren: ,,Het is alsof Graham Greene is teruggekeerd naar Afrika'', zegt auteur Giles Foden ('Zanzibar') over Harris' boek.

'De geheimhouder' vertelt over de lotgevallen van journalist Danny Kellerman. Vier jaar geleden kreeg hij de kans van zijn leven: hij mag als oorlogscorrespondent naar Sierra Leone. In de hoofdstad Freetoenw heeft hij een relatie met de Amerikaanse Maria Tirado. Als de politieke situatie in Sierra Leone escaleert, is Danny gedwongen te vertrekken en Maria achter te laten.

Nu zoekt Maria contact met hem. Danny ontvangt een mysterieuze brief waarin ze hem om hulp vraagt. Het is echter al te laat, Maria blijkt te zijn vermoord tijdens een overval op straat. Danny keert terug naar Sierra Leone om de moord op zijn grote liefde op te lossen. In Freetown ontmoet hij oude vrienden en bekenden, maar niemand wil hem informatie geven over de dood van Maria. Als hij een notitieboekje van haar vindt, waarin ze bewijs verzamelde van oorlogsmisdaden, komt hij gigantisch in de problemen. Zijn leven staat op het spel.

Paul Harris (1972) is sinds 2003 de correspondent in de Verenigde Staten van de Britse zondagskrant The Observer. Voor die tijd berichtte hij vanuit Afrika voor The Daily Telegraph, Associated Press en Reuters. Hij versloeg een flink aantal brandhaarden, waaronder die in Irak, Sudan, Burundi, Somalië, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Pakistan. Als 'embedded' journalist trok hij in 2003 met de Britse troepen op tijdens de invasie van Irak. De geheimhouder is gebaseerd op gebeurtenissen in 2000 tijdens de burgeroorlog in Sierre Leone.

VROUWEN MET SPIEREN

Hoezee! Er is weer een Jeff Meeks-thriller in aantocht! Na 'De voeder', 'Duivelsrug' en 'De Charlsville Jackpot' is 'Een zaak van vrouwen' de vierde thriller waarin Peter de Zwaan de twee meter lange antiheld Jeff Meeks in hachelijke situaties doet belanden. 'Een zaak van vrouwen' ligt in september 2009 in de winkels.

Meeks verblijft in dit avontuur op een eiland voor de kust van Florida. Daar ziet hij in de krant een foto van een vrouw. Niemand weet wat er is gebeurd, niemand kent haar naam, maar Meeks weet om wie het gaat: Gail Rogers, de privédetective met wie hij in 'De Charlsville Jackpot' heeft samengewerkt.

Als hij probeert te achterhalen wat er met Rogers is gebeurd, komt hij erachter dat ze de dertienjarige dochter van een welgestelde zakenman in de gaten moest houden. Een paar dagen na de mishandeling van Gail Rogers verschijnt het meisje niet op school. Ze is spoorloos verdwenen, maar niemand lijkt zich daar om druk te maken. Haar vader blijft zijn zaken doen op het eiland St. Maarten, haar moeder leeft haar leventje in haar grote huis in Florida en belt zelfs niet met de politie. Meeks gaat op onderzoek uit en krijgt daarbij te maken met sterke vrouwen. Vrouwen met spieren. Véél vrouwen. En een paar hebben het op zijn leven voorzien.

Peter de Zwaan (1944) won in 2000 de Gouden Strop voor 'Het Alibibureau'. In totaal werd hij zeven maal genomineerd voor deze prijs. Op deze site publiceert hij regelmatig een op zijn minst prikkelende column.

VIJFENZESTIG

Op 16 september 2009 heeft thrillerauteur Tomas Ross (pseudoniem van Willem Hogendoorn)van staatswege recht op een AOW-uitkering. Om zijn vijfenzestigste verjaardag enig luister bij te zetten, brengt uitgeverij Cargo drie thrillers, die zij 'Het beste van Tomas Ross' vindt, in een voordeeleditie op de markt. Het gaat om de Greet Hofmans-thriller 'Omwille van de troon' (ruim 30.000 exemplaren verkocht), 'De tranen van Mata Hari' (20.000 stuks) en de beste Pim Fortuyn-thriller aller tijden, 'De zesde mei' (ruim 45.000 exemplaren).

Andere nieuwe titels:

Karin Slaughter - 'Genesis' (juli 2009). Sara Linton, die Grant County is ontvlucht, probeert in Atlanta haar leven weer richting te geven. Ze werkt in een ziekenhuis waar een zwaar mishandelde jonge vrouw wordt binnengebracht. Linton raakt in de ban van deze mysterieuze vrouw.
Michael Robotham - 'Vuurvast' (augustus 2009). Vierenvijftig uur geleden werd Sami vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat daar voor een misdrijf dat hij niet pleegde. Nu draagt hij een rugzak met een tikkende tijdbom en loopt hij door de drukke winkelstraten van Londen.
Baden & Kenney - 'Bloedproef' (augustus 2009). In New York worden mensen achtervolgd en bedwelmd. Als ze weer bijkomen is hen niets overkomen. Slechts een minuscuul wondje in hun arm wijst erop dat de overvaller bij zijn slachtoffers bloed heeft afgenomen. Dan maakt 'De Vampier' zijn eerste dodelijke slachtoffer.
Katarina Wennstam - 'Koekoeksjong' (september 2009). Journaliste Maria Allende verhuist met haar gezin naar een huis in een villawijk in Stockholm. Als ze hoort dat de vorige bewoonster na jarenlange mishandeling door haar man is vermoord, besluit ze onderzoek te doen naar de vrouw.
Iain Pears - 'De val van Stone' (september 2009). Thriller over financier en wapenhandelaar John Stone, een man die zo rijk was dat hij in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog de financiële markt eigenhandig kon manipuleren. In 1909 valt hij uit een raam, zijn dood tegemoet. De politie denkt aan zelfmoord, Stones weduwe denkt daar anders over.
James Patterson - 'Achtste bekentenis' (september 2009). Nieuw deel in de serie The Women's Murder Club. Op een jetsetparty in San Francisco bevindt zich, in de schaduw van het feestgedruis, een man die geduldig zijn kans afwacht. Hij wil wraak nemen op Isa en Ethan Bailey, een van de populairste stellen van de stad. Hij pleegt de perfecte moord: geen sporen, geen bewijs.

Geen opmerkingen: