22 april 2009

Wordt verwacht 101 (nieuws, 2009)

'EEN EPISCHE STRIJD'

'The Strain' was in oktober 2008 het meest besproken boek op de Frankfurter Buchmesse. Een maand eerder had de nog jonge uitgever De Vliegende Hollander al toegeslagen door als een van de eerste buitenlandse uitgeverijen (samen met het Braziliaanse Rocco) de rechten te verwerven. Sindsdien is het boek, een coproductie van de prijswinnende Mexicaanse filmregisseur Guillermo del Toro en de Amerikaanse thrillerauteur Chuck Hogan, al aan ruim twintig uitgevers verkocht. Het boek, vooral voor de liefhebbers van Stephen Kings vroege werk als 'De beproeving' en 'Bezeten stad', ligt vanaf juli 2009 als 'De meester' in de Nederlandse boekwinkels.

Het verhaal, door de uitgever betiteld als 'een escalerende, epische strijd tussen mens en monster', begint met een transatlantische vlucht naar vliegveld JFK in New York. Na de landing valt de elektriciteit weg en wordt al het radiocontact verbroken. Aan boord is het donker en dodelijk stil. Hulpdiensten verzamelen zich rond het toestel. In de spierwit uitgelichte romp verschijnt een zwarte streep. Een deur die zich traag opent...

'De meester' is het eerste deel van een trilogie. Filmregisseur Del Toro heeft volgens de uitgever vooral zijn encyclopedische kennis van bovennatuurlijke verhalen aangesproken voor deze serie. Hij put vrijelijk uit de Bijbel, Oost-Europese folklore en bronnen uit Mesopotamië. Chuck Hogan brengt met name biologische en historische details in.

Guillermo del Toro (1964) is een van Hollywoods spraakmakendste filmmakers. Hij regisseerde en schreef onder andere 'Mimic', 'Blade II', Hellboy en 'Pan's Labyrinth' dat drie Oscars won. Momenteel werkt hij aan de verfilming van Tolkiens 'The Hobbit'.

De Amerikaan Chuck Hogan nam ontslag bij de videowinkel toen zijn eerste thriller 'The Standoff' (in Nederland verschenen als 'De confrontatie') werd gepubliceerd. Inmiddels is hij drie thrillers verder. Zijn 'Prince of Thieves' wordt door Ben Affleck verfilmd als 'The Town' (2010).

DOOD MEDIUM

'Dodelijke driften' van schrijver en klinisch psycholoog Frank Tallis wordt een ongewone variant op de psychologische thriller genoemd. De misdaadroman verschijnt in augustus 2009.

Het is 1900. Wenen bruist: kunst en wetenschap floreren. In de cafés wordt gedebatteerd over filosofie en politiek. De psychoanalyse van Freud staat in de kinderschoenen en wordt zowel als gevaarlijke nieuwlichterij beschouwd als enthousiast onthaald. De jonge dokter Max Liebermann is gecharmeerd van Freuds gedachtegoed en brengt dit in de praktijk. Dat blijft niet onopgemerkt.
Inspecteur Oskar Rheinhardt, Liebermanns goede vriend, vraagt zijn hulp bij het onderzoek naar de mysterieuze dood van een aantrekkelijk, jong medium. Alles wijst op een misdaad van bovennatuurlijke aard, maar Liebermann weigert dat te accepteren. Naast het leiden van zijn praktijk probeert hij het mysterie te ontrafelen. En in de tussentijd moet hij ook nog beslissen of hij de mooie, maar gereseveerde Clara ten huwelijk zal vragen.

Voordat Frank Tallis zich toelegde op het schrijven van historische fictie, schreef hij vooral non-fictie. Met 'Mortal Mischief', 'Dodelijke driften' dus, belandde hij in 2005 op de shortlist van de Ellis Peters Historical Dagger Award. De BBC is zo enthousiast geworden over de Liebermann-serie van Tallis dat ze besloten heeft een pilot te maken van Mortal Mischief. Momenteel wordt er gewerkt aan een derde schets voor de tv-serie. De verwachting is dat deze eind dit jaar wordt uitgezonden. Tallis: ,,Misschien zien we dan wel de eerste Joodse detective op televisie.''

Andere nieuwe titels:

Brad Meltzer - 'Het boek der leugens' (juli 2009). Cal Harper staat oog in oog met zijn vermiste vader. Maar voordat Cal één vraag kan stellen, worden hij en zijn vader aangevallen door een moordenaar, getatoeëerd met het oeroude teken van Kaïn.
Colin Cotterill - 'De doden van dokter Siri' (september 2009). Laos, 1976. De communisten hebben de macht overgenomen. Als de vrouw van een partijbons het mortuarium wordt binnengereden en er gemartelde lichamen van Vietnamese soldaten opduiken, richten alle ogen zich op de nieuwe staatslijkschouwer dr. Siri Paiboun. Hij moet zijn toevlucht nemen tot oude vrienden en inheemse sjamanen en ouderwets speurwerk.
Valerio Evangelisti - Nostradamus, De profetie. Zuid-Frankrijk, begin zestiende eeuw. De jonge Michel de Nostredame is een veelbelovende medicijnenstudent. Nog onwetend van de indrukwekkende carrière die hem in contact zal brengen met de schilderachtigste personen van zijn tijd.
Guy Gavriel Kay - 'Ysabel' (september 2009). De 15-jarige Ned is met zijn vader op werkvakantie in Zuid-Frankrijk. In de kathedraal Saint-Saveur ontmoet hij de aantrekkelijke Kate Wenger. Dan zien ze een man met een mes uit een onderaardse ruimte glippen.

Geen opmerkingen: