01 april 2009

Don Winslow - Dood en leven van Bobby Z (2009)

Moord met een nummerbord
(Door Hans Knegtmans)

Tim Kearny heeft in de gevangenis een medegedetineerde vermoord met een afgevijld nummerbord. Zelf beschouwt hij het incident als noodweer: de Hells Angel dreigde hem om te brengen als hij zich niet aansloot bij de Aryan Brotherhood.

Zijn advocaat legt hem echter uit dat de rechter moord met voorbedachten rade en noodweer niet over één kam scheert. En een terugkeer naar een gevangenis vol wraakzuchtige motorrijders staat gelijk aan zelfmoord.

Maar een uitweg lonkt. Tim lijkt sprekend op surfwonder annex drugshandelaar Bobby Z, die door de politie is opgepakt. Met de Mexicaanse drugsbaron Don Huertero is afgesproken dat die een door hem gevangen genomen narcotica-agent zal uitwisselen tegen Bobby Z. Alleen is Bobby onlangs aan een hartaanval overleden. Kearny zou zich voor hem kunnen uitgeven. Dat is beter dan afgemaakt worden in de gevangenis, toch?

Op het eerste gezicht wel, en na een stoomcursus Bobby Z meldt Tim zich op het Mexicaanse landgoed. Zoals we konden verwachten is het plezier daar van korte duur. Daarna moet Tim - met Bobby's zesjarige zoontje Kit, die een blind vertrouwen in hem heeft - rennen voor zijn leven. Achtervolgd door, onder meer, de Mexicaanse maffia, de narcoticabrigade, de verzamelde Hells Angels en Bobby's vroegere zakenpartner.

Een gewone sterveling zou deze klopjacht boven het hoofd groeien, maar tijdens de Golfoorlog heeft Tim in zijn eentje een vijandelijk bataljon onschadelijk gemaakt. Die is voor geen kleintje vervaard. En als de moed hem soms in de schoenen zinkt, sleept zijn verantwoordelijkheidsgevoel voor Kit hem erdoorheen.

Het verhaal is over the top en niet zo'n beetje, maar dat geeft niets.

Don Winslow toont zich als altijd een rasverteller. Onwaarschijnlijke plotwendingen, uitputtende actiesequenties, bizarre dialogen, hij schrijft ze op alsof alles echt gebeurd is. Terecht dat Luitingh dit debuut uit 1997 opnieuw uitbrengt.

Don Winslow - Dood en leven van Bobby Z. Vertaling: Sabine Mutsaers. Uitgeverij Luitingh, 205 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: