GESJOEMEL MET SUBSIDIES
Uitgeverij De Geus heeft het etiket 'roman' op het omslag geplakt, maar uit de omschrijving in de aanbiedingsbrochure blijkt dat het nieuwe boek van Aad van den Heuvel, 'Een zonnig eiland', er vooral een uit de spannende hoek is. Het boek, door De Geus aangekondigd als een satirische roman over de industrie van de ontwikkelingshulp, verschijnt in september 2009.
Dat zonnige oord luistert naar de naam Jarubo en ligt ergens in de Grote Oceaan. De bewoners hebben het goed. Ze hoeven nauwelijks te werken en het gaat hun voor de wind. Dit welvarende bestaan hebben ze te danken aan vele creatief bedachte, maar niet-bestaande projecten die gefinancierd worden uit de bron die ontwikkelinshulp heet. De solide organisatie en de eendracht van het Jarubaanse volk krijgt echter een knauw als een van hen, Coconut Morris, een al eerder gehonoreerde aanvraag nieuw leven heeft ingeblazen. De subsidieverstrekker eist opheldering over deze falsificatie. Om te voorkomen dat de jarenlange misleiing openbaar wordt moet Coconut Morris worden gearresteerd. Als Gunner Morgan, verantwoordelijk voor de handhaving van orde en veiligheid, op zoek gaat naar de dissident, blijkt die spoorloos verdwenen.
Journalist en televisiemaker Aad van den Heuvel (1935) publiceerde eerder de misdaadromans 'De verdwijning' (1987), 'Stenen tijdperk' (1991), 'Een verre moordenaar' (1998) en 'Het Monet-mysterie' (2002). Hij werd tweemaal genomineerd voor De Diamanten Kogel: voor 'Het Sahara Raadsel' (2004) en zijn laatste thriller 'De oorlogsverslaggever' (2008).
UITEENLOPENDE PROBLEMEN
'Cleopatra's kam' van de Zweedse Maria Ernestam kreeg in haar vaderland niet mis te verstane loftuitingen van de recensenten. ,,Het boek is goed geschreven en ongemeen spannend, en ontroert tegelijkertijd tot tranen toe'', stond in één krant. Een ander dagblad meldde: ,,'Cleopatra's kam' is één groot Wauw!'' Of de critici gelijk hebben kan vanaf augustus 2009 worden gecheckt want dan is de Nederlandse vertaling een feit.
Het verhaal: Wanneer Mari haar baan kwijtraakt, richt ze samen met haar vrienden Anna en Frederik Cleopatra's kam op, een bedrijfje dat andere mensen wil helpen bij uiteenlopende problemen. Ze opereren vanuit Anna's eetcafé. Op een dag krijgen ze wel een heel vreemd verzoek: hun buurvrouw Elsa wil haar gewelddadige man laten vermoorden.
Het drietal weigert uiteraard. Dan wordt Elsa's man toch vermoord. De vrienden weten niet door wie, maar accepteren wel het geld dat Elsa hen had beloofd.
Elsa maakt veel reclame voor hun bedrijf en niet veel later krijgen ze weer een moordopdracht: een man wil zijn vrouw, die kunstmatig in leven wordt gehouden, uit haar lijden verlossen. Weer weigeren ze, en weer overlijdt het beoogde slachtoffer korte tijd later. Is een van hen toch een moordenaar?
Dan komt er een derde moordopdracht binnen: een man wil de automobilist laten vermoorden die zijn dochter in een dronken bui heeft aangereden en daar met een lichte straf vanaf kwam. Een opdracht die voor een van hen catastrofale gevolgen zal hebben.
Maria Ernestam (1959) is schrijfster en journalist. Ze werkte voor grote Zweedse dagbladen en woonde lange tijd in Duitsland als correspondente voor radio en televisie. Haar journalistieke loopbaan wisselde ze soms af met werk op het theaterpodium. Zo zong en danste ze in de musicals 'Jesus Christ Superstar' en 'Chicago'. Ernestam werkte ook als model.
DE JUISTE KEUZE?
Niet een volwaardige thriller maar een spannende novelle van slechts 64 pagina's. Maar als-ie van Charles den Tex is, is dat altijd iets om naar uit te kijken. De auteur uit Den Haag schreef speciaal voor de Maand van het Spannende Boek het verhaal 'Spijt' (verschijning: mei 2009).
Op een station in Zuid-Frankrijk nemen een man en een vrouw afscheid. Hij gaat voor een congres naar Antwerpen, zij keert terug naar hun vakantiehuis. Na vijf dagen haalt zij hem volgens afspraak op. Ze wacht tevergeefs. Hij komt niet en is ook niet bereikbaar. Wanneer zij hem gaat zoeken, blijkt hij spoorloos verdwenen.
Hij laat nog één keer van zich horen: via zijn advocaat. De man lijkt opgelucht, de vrouw radeloos. Heel haar leven was georganiseerd rondom hem, rondom zijn bezigheden en zijn carrière. Beiden zoeken een nieuw leven, zonder elkaar - zij in hun grote lege huis, hij aan de andere kant van de wereld - en geen van beiden weten ze of ze de juiste keuze hebben gemaakt.
Voor wie het nóg niet wist: Charles den Tex (Australië, 1952) won drie keer de Gouden Strop: met 'Schijn van kans' (2002), 'De macht van meneer Miller' (2006) en 'CEL' (2008).
Andere nieuwe titels:
Johan Theorin - 'Nachtstorm' (mei 2009). Joakim is 33 wanneer zijn vrouw Katrine dood wordt aangetroffen. Verdronken. De twee waren verhuisd van Stockholm naar het eiland Öland, waar ze het 150 jaar oude vuurtorenlandgoed in ere wilden herstellen. Een jonge politieman vermoedt dat de dood van de jonge moeder allesbehalve een ongeluk was.
Liza Marklund - 'Een plek onder de zon' (september 2009). Misdaadjournaliste Annika Bengtzon heeft het moeilijk: ze is gescheiden, ziet haar kinderen maar om de week en haar ex heeft een nieuwe vriendin. Dan wordt ze op missie gestuurd naar de Costa del Sol, waar een Zweedse hockeyspeler en zijn gezin zijn omgekomen bij een inbraak. Bengtzon ontrafelt een gecompliceerd web van zakelijke betrekkingen en familiebanden.
Hakan Nesser - 'De zomer van Kim Novak' (mei 2009). Zweden begin jaren zestig. Op een dorpsfeest steelt de jonge lerares Ewa, die als twee druppels water op actrice Kim Novak lijkt, het hart van iedere man. Twee dagen later wordt het lichaam van haar verloofde gevonden.
Jan Seghers - 'De partituur van de dood' (mei 2009). Nadat Georg Hofmann op tv vertelt over zijn Joodse ouders die door de nazi's werden weggevoerd, is er een kijker die beweert een aan Hofmann geadresseerde envelop te hebben. Afzender: Hofmanns vader in Auschwitz. De envelop blijkt de originele partituur van een verloren gewaande opera van componist Jacques Offenbach te bevatten. De partituur is een belangrijke schakel met een gevoelig verleden.
Anna Jansson - 'De zilveren kroon' (juni 2009). Op Götland wordt een man vermoord. En tijdens de middeleeuwse feestweek op het eiland valt er nog een dode. Het enige wat de twee moorden ogenschijnlijk verbindt, is een slangenbeet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten